fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Biber i Cifakis: Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije realno, ni poželjno

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije realno, niti poželjno rešenje, smatraju profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber i profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponeza, članovi Savetodavne grupe Balkan u Evropi (Balkan in Europe Policy Advisory Group – BiEPAG).

Oni su na konferenciji “Globalni akteri na Zapadnom Balkanu” koju su organizovali BiEPAG i portal European Western Balkans uz podršku Evropskog fonda za Balkan istakli da je izlaz iz kosovskog problema u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prištini evropsku perspektivu.

Cifakis je novinarima na konferenciji rekao da bi promena granica ili razgraničenje kreiralo nove probleme ne samo na Kosovu već pre svega u Bosni i Hercegovini.

Nikolaos Cifakis; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Prema njegovom rečima, iako nije u poziciji da bilo kome diktira rešenja, idealno bi bilo da se kosovskim Srbima na celoj teritoriji, ne samo na severu, garantuje maksimalna zaštita, zaštita za spomenike i verske objekte, a u isto vreme da jača evropska perspektiva za Srbiju i Kosovo. Cifakis je istakao da bi najlošije bilo da Kosovo ostane „siva zona“.

Biber smatra da je do problema u dijalogu Beograda i Prištine došlo zbog nesaglasnosti oko rešenja odnosa Srbije i Kosova, među kojima je i ideja o razgraničenju, ali i nesporazuma velikih sila oko tog pitanja.

“Pitanje je da li je EU u stanju da vrati proces na svoj put. EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja jer sadašnji pristup nije uspeo”, kazao je Biber.

Prema njegovim rečima, proces razgovora korak po korak na svakih nekoliko meseci je neuspešan.

“Sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu. Potrebna je ozbiljna konferencija, ozbiljan pristup, da se u proces uključe druge sile. Problem je nemoguće rešavati samo iz ugla EK, potrebno je uključiti najbitnije članice EU”, kazao je Biber.

I do sada se, kaže, videlo da su pregovori u regionu uspešni jedino ako postoji saradnja između EU i SAD.

“Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU, i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije”, kazao je Biber.

“Učešće Amerikanaca ali na neki neformalan način jer ako bi bilo formalno, onda bi i neki drugi centri moći tražili učešće, a ne mislim da bi Rusija bila konstruktivna u tom procesu#, istakao je Biber.

Prema njegovim rečima, jedini izlaz i rešenje je jačanje evropske perspektive. EU nije spremna sada za to, ali na neki srednji rok ili dugoročno da, rekao je on. To ne znači da kad bi se Kosovo i Srbija danas dogovorili da bi odmah usledilo članstvo, jer ima drugih problema poput vladavine prava, demokratije, rekao je Biber.

On je dodao bi paket značio i poštovanje granica Srbije i Kosova, kao i dobrosusedske odnose.

“Promena granica nije realno, ni poželjno, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo”, kazao je on.

Biber je dodao da jasna evropska perspektiva ne bi trebalo da znači bezuslovan pristup, jer je potrebno ispuniti uslove i u oblasti demokratije i vladavine prava.

“Taj paket mora da znači i priznanje granice između Srbije i Kosova i dobrosusedske odnose na koje se pomalo zaboravlja”, kaže Biber.

Povezani članci

Kukan: Mogerini i EU da pokažu više odlučnosti u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Prelec za “Politiko”: Zapad bi trebalo da podrži razmenu teritorija Srbije i Kosova

EWB

Lajčak: Međunarodne organizacije su “oči i uši” na Kosovu

EWB