fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Biber: EU predugo verovala da bi Vučić mogao da potpiše sporazum sa Kosovom koji uključuje neku formu priznanja

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Evropska unija je predugo verovala ili bivala obmanjena od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi on ipak mogao da potpiše sporazum sa Kosovom, koji uključuje neku formu priznanja, rekao je u intervjuu za Dojče vele Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu.

On ne vidi vašingtonski sporazum kao veliki korak ni u jednom pravcu, niti kao signal za poboljšanje odnosa ili moguće priznavanje Kosova.

“Sporazum je sadržinski veoma tanak. Za Kosovo je jedino možda pozitivan signal priznanje od strane Izraela, prvo važno priznanje u poslednje vreme, ali ni to nije veliki proboj. Ostali koraci koji se tiču srpsko-kosovskih odnosa su simboličke prirode ili su tačke dogovorene pre više meseci ili godina”, rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, problem je što se u dijalogu Srbije i Kosova tokom skoro deset godina namere, želje ili navodni dogovori odvijaju na deklarativnom nivou.

“To je problem i evropskog posredovanja – nikad na papiru nije jasno zapisano šta i kako treba da se uradi, pa je uvek tokom primene dolazilo do svađe. Tako se recimo u vašingtonskom sporazumu opet pominje priznavanje diploma iako je to pre mnogo godina dogovoreno u Briselu. Nema napretka, jer su interpretacije prepuštene dvema stranama, a svaka to čini na svoj način.”, rekao je Florijan Biber.

Biber je istakao i da dve strane imaju različite ciljeve.

“Iz razumljivih razloga je priznanje od strane Beograda glavni kosovski cilj. Za Srbiju je cilj da se što duže odugovlači sa priznanjem i da dijalogom dobije na ugledu spolja. Srbija malo toga može da dobije samim rešenjem, osim od Evropske unije ili SAD. Iz srpskog ugla, možda se te beneficije mogu izvući i bez eksplicitnog priznanja, dok na Kosovu smatraju da to odbijanje Srbije predstavlja vid blokade”, rekao je on.

Prekid odugovlačenja Beograda, kako on misli, će se desiti jedino ako se ispostavi da taktika odugovlačenja ne može da služi večno.

“Do sada EU nije dovoljno kritički posmatrala tu taktiku Beograda, verujući, ili bivajući obmanjivana od predsednika Vučića, da će on pre ili kasnije možda potpisati sporazum”, rekao je Biber.

On je ocenio da EU mora da pošalje jasan signal da će biti sporazuma koji uključuo de fakto ili de jure priznanje Kosova, ili se pristupni proces Srbije stavlja na led.

“To bi bila jasna poruka, opravdana i time da se stanje demokratije u Srbiji poslednjih godina znantno pogoršalo”, zaključio je Biber.

 

Povezani članci

Poslednja tri sastanka u Briselu bez suštinskog pomaka

EWB

Darmanović: Podgorica podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB

Datumi se usklađuju, dijalog moguć do kraja juna

EWB