fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Istra, Vojvodina ili Republika Srpska nisu Katalonija

Florijan Biber; Foto: florianbieber.org

BERLIN – Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, poredi zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije i nekoliko balkanskih slučajeva i precizira da Španija nije Jugoslavija, niti je Katalonija Slovenija ili Hrvatska, kao što, kako kaže, Istra, Vojvodina ili Republika Srpska nisu Katalonija.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Biber ističe da razlozi, dinamika i politički procesi koji vode ka stvaranju nekog pokreta za nezavisnost su specifični ali uspesi se, kaže, pripisuju grupama za nezavisnost a porazi državama.

Napominje da jedina ključna razlika između Kosova i Katalonije je nasilje.

Uprkos žestokom policijskom odgovoru u nedelju, kaže, pokret za nezavisnost Katalonije ne može tvrditi da se tu radi o istoriji represije kao što je to moglo Kosovo.

“Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom”, naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju provodi Rahojova vlada ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji.

Španija je, kaže, demokratija, dok Jugoslavija i Srbija u devedesetim to nisu bile.

“Postoji paralela u činjenici da što je centar beskompomisniji i tvrđi, to je izvesnije da će narod podržati nezavisnost”, naveo je i da slike nasilja u nedelju su najbolja reklama za pokrete nezavisnosti.

Podseća da samo nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine, samo je manjina bila za nezavisnost, ali je “politika tvrde ruke” tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševićeva “katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda”.

“Ovo se, naravno, može ponoviti, iako ni Vojvodina niti Istra nisu verovatni kandidati za to”, kaže Biber i dodaje da je najizglednije da u regionu nezavisnost traži Republika Srpska.

“Dodik koristi referendum da ukaže na navodno licemerje Zapada, ali njegov argument ne stoji: Republika Srpska, kao ni Katalonija, se ne suočava sa represijom”, smatra Biber.

Stoga je, dodaje, ključno pitanje za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Španiju, je kako odgovoriti na pokrete za nezavisnost.

“Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj”, naveo je Biber i dodao:

“U Republici Srpskoj, referendum bi bio povezan sa mnogo većim rizicima i u fokus bi stavio to da li region, koji je nastao pre samo 25 godina kroz masovno etničko čišćenje, može polagati pravo na legitimitet istorijskog područja kao što su to Katalonija ili Škotska”, kaže Biber.

Povezani članci

Preporuke POSP-a: Poziv vlasti da sprovede izborne reforme, opoziciji da prekine bojkot

EWB

Fabrici pred Odborom za evropske integracije: Srbija hitno da ubrza reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Gojković: Prvi razgovori uz učešće predstavnika EP okvirno 9. i 10. oktobra

EWB