fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Kriza demokratije na Balkanu uprkos približavanju EU

Florijan Biber; Foto: florianbieber.org

BRISEL – Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je da globalno, a naročito na Zapadnom Balkanu, postoji kriza demokratije uprkos naporima da se zemlje pridruže EU.

Prema njegovim rečima, države nisu napravile veliki napredak kad je reč o demokratiji i manje su demokratske no što su bile pre 10 godina, sto je, kako je ocenio “donekle povezano s porastom autoritarizma, ozbiljnog propadanja slobode medija, barem u nekim državama”.

“Opozicija je veoma slaba”, rekao je Biber gostujući u emisiji “Forum Evropa” na televiziji N1 u kojoj je predstavljena nova studija ekspertske grupe Evropskog fonda za Balkan po kojoj su se demokratske slobode u državama jugoistocne Evrope ili Zapadnog Balkana tokom protekle decenije smanjile ili stagniraju.

Biber smatra da je i EU postala manje privlacna, jer je bila opsednuta sopstvenim krizama ali da je snaga EU mnogo veća na Zapadnom Balkanu nego bilo gde drugde u svetu.

Član Evropskog parlamenta Eduard Kukan ocenio je u emisiji da je teška situacija u celom regionu nastala je i zbog toga što je EU bila spora i nije pravilno reagovala.

“Tražimo od država kandidata ili buducih kandidata da nešto ispune, a kad ispune, trebalo bi da ispunimo svoj deo, ali neke stvari se nisu desile pa razumem zabrinutost država na Zapadnom Balkanu. Ali mislim da se sad situacija postepeno menja”, smatra Kukan.

Na pitanje šta evropski parlamentarci poruče Aleksandru Vučiću kad razgovaraju s njim u Beogradu, Kukan kaže da su spomenuli sve probleme otvoreno, uključujcući slobdodu medija, usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

“Izrazili smo svoje mišljenje, koje naš partner u diskusiji nije uvek delio, ali… Teško mu je da prihvati slobodu medija, uvek pokušava to da objasni. Uvek razgovaramo o odnosima s Rusijom. O vladavini zakona, korupciji”, objašnjava Kukan.

Ivan Jakovčić iz Evropskog parlamenta dodaje da je dijalog neophodan jer je potrebna stabilna Srbija.

“Srbija je veoma važna za sve na Zapadnom Balkanu, a i za države clanice EU. Vučić je izabran, moramo poštovati demokratiju i rezultate, ali s druge strane, i Vucic treba da poštuje ljude koji nisu zadovoljni time. I molimo ga da nade rešenje i dijalog s njima”, kaže on.

Jakovčić navodi da EU drži fokus na državama Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Tači: Uskoro zaključivanje dijaloga istorijskim sporazumom

EWB

Junker: Nisam tražio od Srba da biraju između Rusije i EU

EWB

Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve

EWB