fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Medijima nikad gore

Florijan Biber; Foto: florianbieber.org

BEOGRAD – Stanje medija u Srbiji je uznemirujuće i nije bilo ovoliko loše od pada Slobodana Miloševića, izjavio je za Danas Florijan Biber profesor Univerziteta u Gracu.

Nacionalizam, i govor mržnje u medijima bliskim vladi, napadi na nezavisne medije, kontrola i pritisci sprečavaju rad kritičkih medija a normalno je da takvi mediji postoje, rekao je Biber.

On problem vidi i u tome što “EU i njeni zvaničnici ne razumeju koliko je situacija ozbiljna i spremni su da zatvore oči” jer, kako kaže Biber, to im je korisno.  Biber kaže da postoji trend jačanja autoriratizma na Zapadnom Balkanu. Primećuje da je Makedonija postala demokratičnija nego pre godinu dana.

Za Srbiju procenjuje da se kreće u suprotnom pravcu. Kao glavni razlog navodi to što ni evropske integracije ni druge reforme “ne rešavaju stvarne izazove poput slabih instiucija, autokratskih vlada”.

Biber kaže da izjave zvaničnika EU pokazuju da “Unija još nije voljna da identufijuke i izvrši pritisak na te vlade i njihove nedemokratske prakse”.

On podseća na godišnji izveštaj Reportera bez granica u kome je Srbija imala jedan od najvećih padova slobode medija u svetu.

“Ostali elementi uključuju neformalni pritisak na nezavisne institucije, pritisak na glasače” kaže Biber.

On smatra da Srbija pod Vučićevom kontrolom teško može da uđe u Evropsku uniju. Uz to naglašava da će Srbija pre ulaska u EU morati da prizna Kosovo bez obzira kako se to formlano nazivalo.

Povezani članci

Vilson: SAD treba da imaju ulogu u Briselskom dijalogu

EWB

Vašingtonski sporazum: Zašto se vlast poziva na moratorijum koji je istekao prošle godine?

EWB

Danas glasanje o rezoluciji Evropskog parlamenta za Srbiju u Strazburu

EWB