fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Mogerini izgubila kredibilitet, za nastavak dijaloga čeka se nova Komisija

Florijan Biber; Foto: Flickr / Belgrade Security Forum

VAŠINGTON – Svrha samita u Berlinu bila je da se odustane od ideje razgraničenja, a opcija koja je ostala na stolu je priznanje Kosova u postojećim granicama, kaže za Glas Amerike profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

“Jedina alternativa razgraničenju i svrha ovog samita je bila da se zatvori diskusija o razgraničenju, i da Francuska prihvati do neke mere nemački stav koji je bio da nema rešenja koje podrazumeva promenu granica. I svako drugo rešenje, nije jasno kako će izgledati, ali mora da podrazumeva postojeće granice. To još nije dovoljno – u smislu šta to znači kada je reč o suštini tog dogovora”, ističe Biber.

Dodaje da nije bila svrha da se otvori dijalog u ovom trenutku, jer za to ne postoje uslovi, nema komisije, nema medijatora sa strane EU koji je u stanju da vodi taj dijalog.

“Federika Mogerini je izgubila kredibilitet, njen mandat traje još samo nekoliko meseci i treba smisliti okvir za pregovore. Dosadašnji okvir nije doneo rezultate, nego je doveo do ideje razgraničenja”, kaže Biber i napominje da je svrha bila zamrznuti proces dok se čeka nova komisija i novi okvir, te da će onda biti moguće.

On smatra da su stavovi jako udaljeni i ne postoji spremnost ni sa jedne ni sa druge strane da se vodi ozbiljan razgovor kako bi se stavovli približili, a situacija omekšala.

Na pitanje da li je EU i dalje „šargarepa“ za Srbiju, on tvrdi da „šargarepa“ i dalje postoji i da smo to najbolje videlo u Makedoniji kod rešavanja spora sa Grčkom i dodaje da broj građana koji žele u EU je 80 odsto, što je i dalje je veliki broj.

“Postoji mogućnost, ali je „šargarepa“ samo u funkciji ako elita to želi, da stigne do članstva. To je slučaj u Severnoj Makedoniji, da vlast želi, ali sumnjam da vlasti u Srbiji i na Kosovu iskreno žele članstvo u EU. Oni pričaju da to žele, jer je dobro pričati, dobro je imati podršku sa zapada i podršku građana – ali to ne znači da to stvarno i žele, jer njihovi ciljevi i način vladanja nisu u skladu sa EU”, objašnjava profesor Biber.

Ističe da vlasti u Srbiji i Kosovu glume i u tom smislu EU mora da nudi jasnu šargarepu, ne u smislu datuma – jer je 2025. oduvek bila nerealna, nego u smislu jasnih reči, šta je problem te su region potrebni jasni signali iz EU.

Slaba opozicija i političari koji nemaju pun legitimitet

Komentarišiću proteste opozicije i građana u Srbiji Biber napominje da bi u normalnom demokratskom okviru, opozicija trebalo da bude u mogućnosti da preuzme vlast, ali to nije slučaj u Srbiji. Razlog jeste, Biber kaže, što je Aleksandar Vučić sistematski uništavao opoziciju, prostor za građanske ideje, medijski i prostor civilnog društva, te je taj prostor jako mali danas.

“I imamo slabu opoziciju i političare koji nemaju pun legitimitet čak i kod građana koji idu na proteste. Većina ne podržava političare koji vode opoziciju. Takođe, ima mnogo raznolikih ideja – od proruskih do prozapadnih, do nekih skoro fašističkih, neliberalnih stavova – I tu je teško imati jasan profil koji nudi nešto znatno različito od sadašnje vlasti”, priča Biber.

Upitan da li opozicija u Srbiji ima podršku spolja on odrično odgovara.

“Oni pokušavaju, ali nemaju jasan stav da podržavaju na primer integraciju u NATO ili EU, i sa te strane je jako teško dobiti podršku zemalja članica EU ili Vašingtona”, zaključuje Biber za Glas Amerike.

Povezani članci

Koizvestioci Saveta Evrope za Srbiju duboko zabrinuti zbog finanijskih istraga protiv medija i OCD

EWB

Hojt Ji: Budućnost Srbije u Evropi

EWB

Opozicija: Kukan i Flekenštajn su svesni situacije, žele promene

Agencije