fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Nosilac dijaloga da bude EU

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

PRIŠTINA – Direktor Centra za evropske studije Univerziteta u Gracu Florian Biber smatra da Moskva ne može da bude konstruktivan partner u tom procesu.

Biber u intervjuu za kosovsku televiziju, program na srpskom jeziku, kaže da EU treba da bude nosilac Briselskog procesa, u okviru kojeg je potreban novi pristup.

“Ruski stavovi u regionu su bili više u interesu nestabilnosti, nego stabilnosti regiona. U tom smislu ne vidim da Rusija može biti jedan koristan partner. I naravno, SAD mogu da budu više partner, ali sa druge strane razumem da to možda nije prihvatljivo za obe strane”, kaže Biber.

U tom smislu, kaže, Evropska Unija jeste ta institucija koja bi to mogla, zbog logike da obe zemlje žele da budu članice EU, i u tom smislu EU ima najviše da nudi, ima najviše da insistira na nekim stvarima, jer su to budući standardi zemlje članice EU, koji se grade i na Kosovu i u Srbiji, a dobrosusedski odnosi su deo proširenja.

“Naravno, oni bi trebalo da budu više angažovani da se nađe neki novi način pregovora, jer je Briselski proces stigao do kraja mogućeg i sada treba neki novi pristup od strane EU, ali na kraju krajeva to je ta organizacija koja treba da vodi taj proces”, naveo je.

Prema Biberu, neophodna je veća uloga EU, koja treba jasno da pokaže i Beogradu i Prištini da je njihova budućnost u Uniji, dok je, smatra, posebno važno da se Kosovu poruči da je evropska perspektiva realna.

Ističe da ni Priština ni Beograd nisu sproveli sve iz Briselskog sporazuma, koji je, kako veruje, pun nejasnih dogovora.

Normalizacija, prema njegovim rečima, zahteva konkretne dogovore kako bi se izbegle razne interpretacije.

“S tim u vezi postoji i problem formiranja ZSO, jer ga dve strane različito tumače. Ipak, ZSO je obaveza Kosova”, kaze on.

Smatra da će formiranje ZSO zavisiti od pritisaka međunarodne zajednice.

“Meni je nelogično tumačenje nekih aktera na Kosovu da je to (ZSO) neka vrsta Republike Srpske na Kosovu. To nije tačno. Zajednica ima svoje probleme, mogućnosti za zloupotrebe, ali sa druge strane nije to neka Republika Srpska, ona ne znači neku vrstu stalne blokade kosovkih institucija”, kaže Biber.

On smatra da do pravog poboljšanja odnosa između Srbije i Kosova može doći samo kada Srbija prizna status Kosova.

“Normalizacija može da bude neka vrsta priznanja Srbije da je Kosovo nezavisna država, ne vidim neku drugu opciju”, rekao je i dodao da je pitanje kada će Srbija biti spremna da to uradi.

Naravno, istakao je, može da bude poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine i bez priznanja, ali, ako se govori o normalizaciji, ona znači da su odnosi normalni, u smislu da postoji priznanje statusa druge strane.

Povezani članci

Žiofre: Očekujem da će proširenje biti visoko na agendi naredne Evropske komisije

EWB

Istraživanje javnog mnjenja: Većina Makedonaca glasaće “da”

EWB

REM – korisno sredstvo za rusko zaobilaženje evropskih pravila?

EWB