fbpx
European Western Balkans
Region

Biber: Pokrenuti inicijativu za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu

Florijan Biber; Foto: florianbieber.org

BEOGRAD – Proces ukidanja rominga u Evropskoj uniji išao je korak po korak i trajao je godinama, a mislim da bi slično bilo moguće kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, kaže profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber, za N1.

Nakon ukidanja rominga u EU, ministri zaduženi za telekomunikacije iz zemalja Zapadnog Balkana – BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, poslali su zajedničko pismo  da se odluka o ukidanju rominga proširi i na njih kao buduće članice, ali da odgovor još nije dobijen, piše N1.

Biber smatra da je taj zahtev izuzetno koristan.

„To ne zavisi samo od EU već i od volje država Zapadnog Balkana, jer se radi o pitanju ukidanja rominga između zemalja Zapadnog Balkana, ali i između EU i zemalja Zapadnog Balkana“, kaže Biber i dodaje da obe stvari zavise od političke volje EU i zemalja u regionu.

Kako su zemlje Zapadnog Balkana potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji predviđa postepenu liberalizaciju u snabdevanju uslugama, Biber smatra da bi sledeći korak bio smanjivanje cena usluga ali „ne odmah ukidanje“.

Biber dodaje da EU ne funkcioniše dovoljno brzo što se tiče tog procesa, te da bi bilo korisno da se osim pisma pokrene i neka inicijativa o tome.

„Ukidanjem rominga pojednostaviće se putovanje i to će ljudima mnogo značiti, da svako može da putuje, a da nema tri, četiri sim kartice za granice“, zaključuje Biber za N1.

Povezani članci

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

EWB

Burazer: Stabilnost regiona povezana za EU integracijama

EWB

Evropska komisija: Srbija i Crna Gora najviše napredovale, Turska nazaduje

EWB