fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Biber: Priča o podeli će postajati privlačnija što su alternative više nacionalističke

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Nastup Vučića i Tačija u Albahu navodi na pomisao da je njihov položaj zasnovan na mrzovoljnoj saradnji čiji je cilj ostanak na vlasti, a ideja konačnog crtanja granica između dva naroda je poruka da je razdvajanje poželjnije od saradnje, smatra Florijan Biber, profesor Istorije i politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG).

U autorskom tekstu za nedeljnik NIN, Biber navodi da je podela Kosova „cinična podela“, u kojoj obe strane „misle da će onu drugu prevariti malo više“.

„Kontrast toga i Prespanskog sporazuma Makedonije i Grčke nije mogao biti veći. Tamo smo imali dvojicu premijera koji su pregovarali, radili zajedno, našli zajedničko tlo… Ideja prekrajanja granica, pak, zvuči kao ideja gde će svako braniti sebe“, navodi Biber.

On je rekao i da razgovor o „ispravljanju granica“ donosiocima odluka sa Zapada postao privlačan zbog nedostatka stvarnije alternative, ali i da će spoljni akteri podržati ideju, ako u obzir uzimaju nacionalističku opoziciju.

„Briselski razgovori prethodnih godina su bili bezvoljni i meandrirali su bez jasnih ideja, vremenskih kota i čvrsto usmeravanog procesa… Uspeh ideja o podeli posledica je ovih slabosti“, kazao je Biber.

On podseća da je u prethodnom tekstu za isti list iz marta ove godine ocenio da je ideja podela opasna, da ne odgovara interesima Srbije i da ne štiti Srbe (na Kosovu).

„Tragedija je Srbije i Kosova to što su veliki delovi opozicije progutali mamac razgovora o podeli… Nacionalistički argumenti protiv promene granica, međutim, pomažu samo Vučiću i Tačiju. Zbog njih izgledaju evropskije i umerenije“, kaže Biber.

Po njegovim rečima, odbacivanje nezavisnosti Kosova predstavlja poricanje stvarnosti, zato što niko ko priča o „odbrani Kosova“ nije u stanju da ponudi nijedan način da Kosovo ponovo postane deo Srbije.

„Bilo bi korisnije ponuditi alternativan sporazum Kosovom. Umesto da pokušava da Vučića predribla na nacionalističkom krilu, opozicija bi mogla da ponudi konstruktivan pristup koji bi više slušao Srbe centralnog Kosova, koji će biti ostavljeni van ‘ispravljenih’ granica. Nezavisno Kosovo koje te Srbe štiti i nov odnos utemeljen u uzajamnom uvažavanju… bili bi najbolja zaštita i srpskoj manjini i kulturnom nasleđu na Kosovu“, smatra Biber.

Povezani članci

[Reagovanje] Marko Đurić o Kurtiju i Osmani

EWB

Hoće li civilno društvo uticati na platformu predsednika o Kosovu?

Nikola Burazer

Poruke iz Albaha: Vučić i Tači traže podršku za svoje rešenje

EWB