fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: Pritisak može izazvati snažnu dinamiku

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEČ – Šef Centra za studije o jugoistočnoj Evropi Univerziteta Grac Florian Biber ocenio je pozitivnim što je EU, u svojoj novoj strategiji o proširenju, od zemalja Zapadnog Balkana zatražila da svi bilateralni konflikti moraju biti rešeni pre članstva.

On je, u izjavi bečkom dnevniku Standard, kazao, vezano za insistiranje EU na vladavini prava, da je dobro što se strukturalni problemi jasno imenuju.

„Ako se na države izvrši pritisak da moraju učestvovati u evaluaciji vladavine prava i objavljivati izveštaje, onda to može da izazove snažnu dinamiku“, objasnio je Biber.

Ekspert za Balkan Tobijas Flesenkemper ukazuje da, ako u oblasti vladavine prava nije postalo bolje, treba se pitati da li su dosadašnji instrumenti bili ispravni.

Standard navodi da EU namerava da stanje vladavine prava detaljno analizira i upućuje „savetodavne misije“ u sve države regiona.

Takođe ističe da treba da se izrade akcioni planovi kako bi se ciljevi reformi jasnije definisali i dostizanje proveravalo.

Strategija Evropske komisije nije ništa novo, jer je i proteklih godina vladavinu prava, to jest poglavlja 23 i 24 stavljala u fokus približavanja EU, ali i pored toga sprovedeno je nedovoljno reformi u ovoj oblasti, tvrdi Standard.

Povezani članci

Fajon zabrinuta zbog atmosfere na izborima

EWB

Fabrici: Dve poruke za Srbiju, sve ste bliži EU

EWB

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB