fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Biber: Sporna tačka 10 ne vezuje se za međusobno priznanje, već priznanje manjina

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Razgovori u Beloj kući pokušaj su sa američke strane da se dijalog koristi za domaću politiku i da Donald Tramp može da “prodaje neki uspeh” na međunarodnom planu, nezavisno od suštine i rezultata, rekao je za N1 Florijan Biber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu.

On je ocenio da ove razgovore ne bi trebalo tumačiti kao dokaz da sporazum zaista treba da bude potpisan.

“Ne bih to tumačio kao dokaz da sporazum treba da bude stvarno potpisan i da je on stvarno nešto što će uticati na odnose Srbije i Kosova”, rekao je Biber.

Na pitanje zašto je onda takav sporazum tajna, Biber je rekao da je to deo diplomatske prakse, koja je važila i kod Briselskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, sadržaj takvih sporazuma objavljuje se tek na kraju jer obe strane moraju da se saglase oko njegovog sadržaja.

Florijan Biber ocenio je da SAD nemaju za cilj da nametnu neki dogovor, kao što je to zvučalo u nekim medijima u Srbiji tokom jučerašnjeg sastanka.

“Već unapred nekoliko meseci Ričard Grenel kaže da nije njegov cijl da uspe međusobno priznanje Srbije i Kosova. Uvek je govorio da je reč o ekonomskim odnosima. Svi dokazi koje smo videli ne dokazuju da je sporazum vezan za priznanje”, rekao je Biber, dodajući da čak i sporna tačka 10, ako se pročita, vezuje se za priznanje manjina, a ne priznanje obe strane međusobno.

On je istakao da u engleskoj verziji u koju je imao uvedi, sporna tačka 10 vezuje se isključivo za manjine.

Prema njegovim rečima, čudno je što se tačka o priznavanju manjina nalazi u okviru dijaloga o ekonomskim temama.

On je naglasio da je objavljen samo taj tekst koji se mogao videti na portalima, kao i da to može da bude potpuno “krivo i netačno”, posebno što se u dokumentu objavljenom u medijima govori o etničkim manjinama, a tako se ne govori ni u Srbiji ni na Kosovu, jer se na obe strane one nazivaju nacionalnim manjinama.

Biber je ocenio da je to dokaz da se američka administracija nije baš dobro pripremila, kao i da je to učinila bez pravog znanja situacije.

On je istakao da Tramp može da sporazum prikaže kao uspeh u spoljnoj politici i tako napumpa skroman sporazum kao istorijski uspeh, dva meseca pred izbore.

“To je više za njegovo lično viđenje o sebi da je u stanju da reši probleme koje nije mogao ni Obama da reši”, rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, posle ranijih nesporazuma oko pitanja Kosova, Nemačka i SAD imaju dogovor da će se SAD baviti ekonomskim, a EU ostalim pitanjima i da se Evropska unija u skorijoj budućnosti neće baviti konačnim političkim dogovorom, već više tehničkim pitanjima.

“Kasnije će se baviti teškim pitanjima, a to će biti posle izbora u Sjedinjenim Državama”, zaključio je Biber.

Biber je ocenio da dijalogo u SAD predsednik dobija puno, a Sribja malo.

“Vučić prodaje dve stvari – da je uspeo da ima sastanak sa Trampom i da je uspeo da odbrani Srbiju od priznanja. Strategija Vučića je da pravi veliki spektakl od nečega što nikad nije bio spektakl”, rekao je Biber.

Predsednik Srbije sebe će proglasiti velikim spasiteljem Srba koji se sastaje sa najvećim svetskim liderima, smatra Biber dodajući da to ipak nema nikakvog uticaja na Srbiju.

Povezani članci

Ambasade SAD u Srbiji i Kosovu: Sporazum o normalizaciji treba postići u 2019.

EWB

Tači: Mirovni sporazum može doneti napredak u regionu

EWB

Izbori na Kosovu: Poraz vladajućih partija, treba li očekivati obnovu dijaloga?

EWB