fbpx
European Western Balkans
Politika

Biber: U Nemačkoj se ohladio entuzijazam koji je postojao prema Vučiću

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je za dnevni list Danas da odnos Nemačke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan, i da su Vućićeva podrška promeni granica i jačanje autoritarne vlasti ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu.

“Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primećuju porast autoritarnosti, još uvek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara”, rekao je Biber komentarišući odnos Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Biber je odgovarajući na pitanje o kosovskom problemu istakao da “posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka”.

On je istakao da očekuje da će EU preuzeti dijalog Beograda i Prištine, što će doprineti sporijem i sistematičnijem procesu, dok je govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Beloj kući, naveo da je izaslanik američkog predsednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenel “sarađivao samo sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, i čak doprineo padu Kurtijeve vlade”.

Biber je, takođe, dodao da “sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće meseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore”.

Povezani članci

Deli: Ubrzati otvaranje poglavlja sa Srbijom

EWB

Vučićeva poseta Briselu: Potrebno više napretka u vladavini prava, EU podržava brzu prugu ka S. Makedoniji

EWB

“Reakcije na Izveštaj EK pokazuju da je vlast nespremna da čuje kritiku”

EWB