fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Biber: Zapadni Balkan možda izgubi Austriju kao partnera

Florijan Biber; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Rezultat austrijskih izbora nije baš iznenađenje, a partija ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca Narodna partija (OVP) izgleda naginje prema koaliciji sa ultra desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), rekao je profesor Univerziteta u Gracu i član Savetodavne grupe za javne politike Balkan u Evropi (BiEPAG) Florijan Biber za European Western Balkans.

Članak u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Što se tiče politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, Biber kaže da je važno razumeti da su i Sebastijan Kurc i Slobodarska partija više zainteresovani za unutrašnju politiku i problem migracije.

“Kurc, koji je bio ministar spoljnih poslova, bio je veoma zainteresovan za Zapadni Balkan, ali nakon prvobitnog opšteg interesa, fokusirao se na unutrašnju politiku koja u suštini za cilj ima zatvaranje migrantskih ruta i korišćenje Zapadnog Balkana za postizanje tog konkretnog cilja”, navodi Biber.

On smatra da se isto može očekivati i od Slobodarske partije.

“Očekuje se da će Slobodarska partija pratiti sličnu politiku i da će sve reforme u vezi stabilnosti podrediti sprečavanju ulaska migranata u Austriju”, navodi Biber.

Podrška Slobodarske partije za nezavisnost Republike Srpske i protivljenje nezavisnosti Kosova mogli da se pokažu kao razorni za Zapadni Balkan, ukoliko se neko iz redova te stranke nađe na mestu ministra spoljnih poslova.

“Imali bi razorniju politiku, jer pre svega, više su protiv migracija od Kurca, a takođe su otvoreno podržali secesiju Republike Srpske i usprotivili se nezavisnosti Kosova. Malo je verovatno da bi ovo sledili kao spoljnu politiku Austrije, ali to bi svakako donelo nevolju na Zapadni Balkan”, rekao je Biber.

Čak i najverovatniji scenario, da se Austrija više okrene unutrašnjoj politici, imaće uticaja na proširenje.

“Austrija koja se više osvrće na unutrašnju politiku, Austrija koja će biti fokusirana na spoljnu politiku kao proširenje svojih domaćih antiimigracionih politika, značilo bi da će Austrija nastaviti da podržava proširenje, međutim, to bi bilo iz sebičnih razloga a ne zbog reforme. U tom smislu, mogli bismo da kažemo da će Zapadni Balkan izgubiti partnera orijentisanog prema reformama u Evropskoj uniji”, zaključuje Biber za EWB.

On kaže da i glasači Kurca i glasači Slobodarske partije očekuju saradnju i sve ukazuje pre novoj koaliciji, koja takođe ima većinu u novom parlamentu i to je veoma jasno, bez obzira kakav će biti finalni rezultat.

Prema njegovim rečima, ovo je drugi put da konzervativci formiraju koaliciju sa ultradesničarskom Slobodarskom partijom, prethodni put se to desilo 1999. godine. Međutim, Biber ukazuje na to da je tada podrška za ultradesničare i konzervativce bila kud i kamo jednaka, dok su danas konzervativci očigledno jači, što im daje bolju poziciju za pregovaranje.

Biber smatra da je Slobodarska partija više zainteresovana za unutrašnje politike.

“Kancelar će biti Sebastijan Kurc, Slobodarsku partija će biti dobro predstavljenja i njihov fokus će biti na domaćim politikama, tako da možete da očekujete da će se Slobodarska partija fokusirati na unutrašnjost. Njihova politika je antiimigraciona, tako da će ključno ministarstvo biti Ministarstvo unutrašnjih poslova”, navodi Biber za “EWB”.

Jedan od najvećih problema biće izbor novog ministra za spoljne poslove, što tradicionalno pripada manjem koalicionom partneru, ali Biber smatra da to neće biti slučaj.

“Ne čini mi se verovatno, iz dva razloga. Pre svega, konzervativci su oduvek kontrolisali Ministarstvo spoljnih poslova, stoga mi se ne čini da će to ispustiti. Drugo, Slobodarska partija je loš međunarodni partner, tako da smatram da je verovatno da će Kurc insistirati na tome da ministar spoljnih poslova ne bude iz redova Slobodarske partije, što bi donelo poteškoće Austriji, a pogotovo ako se uzme u obzir to da će Austrija sledeće godine biti na čelu predsedništva Saveta Evropske unije”, rekao je Biber za “EWB”.

On smatra da postoje određene ličnosti kao što je bivši predsednički kandidat Norbert Hofer iz redova Slobodarske partije koji bi mogli da postanu sledeći ministar spoljnih poslova. Biber takođe naglašava da postoji i mogućnost da će novi minstar spoljnih poslova biti “neutralna” figura.

Povezani članci

Na šta ukazuju komentari Evropske komisije o slobodi medija u Srbiji?

Sandra Maksimović

Samit u Briselu: Mejova o Bregzitu, Merkelovoj EU27 prioritet

EWB

[BSF] [EWB] Hoće li biti razmene teritorija između Srbije i Kosova?

EWB