fbpx
European Western Balkans
Region

BiH predala odgovore na Upitnik, Junker: BiH i EU idu zajedno

Bakir Izetbegović, Jean-Claude Juncker, Dragan Čović, Johannes Hahn, Mladen Ivanić; Foto: Evropska komisija

SARAJEVO – Predsedništvo BiH predalo je danas evropskim zvaničnicima odgovore na Upitnik Evropske komisije, a predsednik komisije Žan Klod Junker je tom priikom rekao da će od sada BiH i Evropa “ići zajedno”.

Odgovore je predao predsedavajući Predsedništva Dragan Čović predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru u prisustvu članova predsedništva BiH, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Čović je potom rekao da je isupnjavanje Upitnika bio jedan veliki i odgovoran posao.

U odgovorima je učestvovalo preko 2.000 državnih službenika, pojasnio je Čović i izrazio nadu da će sve u budućnosti biti lakše.

“Posebno hvala vama gospodine Junker što ste nam omogućili da budemo na evropskom putu. Znam da naš evropski put nije do vas nego do nas”, reko je Čović i dodao da veruje da izbori neće usporiti taj put nego ga ubrzati.

Čović je istakao da BiH može dostići Srbiju i Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i podsetio da je BiH 2016. godine predala zahtev za članstvo u EU i da su tada predstavnike BiH svi uveravali da BiH nema nikakve šanse.

Dotakao se i Izbornog zakona BiH ističući da je nužno usvojiti izmene i dopune Izbornog zakona BiH kako ne bi došlo do blokade procesa.

Junker je rekao da je danas važan dan za BiH, ali i Evropu jer će BiH i Evropa “ići zajedno”.

Povezani članci

RCC: Strategija zadržava fokus na regionalnoj saradnji

EWB

Slovenija sutra u Piranskom zalivu sprovodi odluku arbitraže

EWB

Avaz: EU priprema najmanje dve milijarde evra pomoći za ZB

EWB