fbpx
European Western Balkans
Region

BiH: Prihvaćen Ugovor o Transportnoj zajednici

Denis Zvizdić; Foto: Evropska komisija

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je Savet ministara jednoglasno prihvatio Predlog ugovora o pristupanju BiH Transportnoj zajednici.

“Postali smo deo važnog projekta između EU i zemalja jugoistočne Evrope, i u tom smislu biće aktivirana i grant sredstva koja smo dobili, a nastavićemo da radimo i na realizaciji projekata dobijenih na samitu u Trstu”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On kaže da je od šest kandidovanih projekta iz oblasti infrastrukture, BiH dobila četiri ugovora zbog dobre organizovanosti i pripreme.

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko naglasio je značaj donošenja zaključka o pristupanju BiH Transportnoj zajednici, podsećajući na pismo komesara za proširenje EU Johanesa Hana koji je insistirao da BiH potpiše ovaj ugovor.

Prethodno je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao da je bilo različitih mišljenja o sprovođenju odluke o Transportnoj zajednici.

“Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz Srpske podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje RS”, rekao je Šarović.

Prema njegovim rečima, zaključak glasi: “Koordinaciju po pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje, dogovoriće nadležna ministarstva Saveta ministara, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici”, prenosi RTRS.

Ovaj ugovor upućen je u dalju proceduru Predsedništvu BiH i na kraju će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Povezani članci

Kocijančič: ZSO formirati što je pre moguće

EWB

Han: Priština da potvrdi posvećenost dijalogu

EWB

Plenković pozvao na razumevanje zbog graničnih kontrola

EWB