fbpx
European Western Balkans
Region

BiH: Proglasićemo suverenitet na delu Jadrana, Hrvatska: Izgradnja mosta se nastavlja

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Ukoliko Hrvatska nastavi aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta, Ministarstvo civilnih poslova BiH predložiće jednostrano proglašenje suvereniteta BiH na u tom delu Jadrana na način kako su to uradile bivše jugoslovenske države, a ne isključuje se ni mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim pravosudnim instancama, upozorio je danas resorni ministar Adil Osmanović.

Osmanović je o postojanju pravnih smetnji za gradnju Pelješkog mosta pismom obavestio hrvatskog kolegu Olega Butkovića.

“Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine…”, navodi se u pismu Osmanovića.

On dalje piše da će se u tom slučaju pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to, napominje, uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more, preneo je portal Klix.ba.

Takođe, ukazao je, da u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava.

Naveo je i da je na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske usaglašen je u junu 1999. predlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sastavni deo ovog predloga činila je mapa sa 86 geodetskih karata u razmeri 1:25000 na kojima je ucrtana, odnosno identifikovana granična crta.

Predlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zajedno s mapom grafičkih priloga, parafirali su ovlašteni predstavnici izaslanstava obiju država, a kao svedoci ovaj su predlog parafirali i predstavnici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koji su pratili celokupan proces rada.

Inače, Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su na međudržavnom nivou 30. jula 1999. godine tadašnji predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Plenković prijateljima u BiH: Pelješki most se gradi

Premijer Andrej Plenković poručio je danas, kako je rekao, prijateljima u BiH da projekat gradnje Pelješkog mosta ide dalje.

“Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH, ali i hrvatskoj javnosti, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ali i povezivanje evropske teritorije Pelješkim mostom ide dalje. Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali na sednici Saveta ministara i Vlade Hrvatske početkom jula u Sarajevu“, rekao je Plenković.

Komentarišući arbitražni spor sa Slovenijom, Plenković je rekao da službe rade na pripremi sastanka sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom početkom septembra i da su spremni da razgovaraju o otvorenom graničnom pitanju na kopnu i na moru.

Povezani članci

Han: Regionalna ekonomska zona nije suprotna integracijama EU

EWB

Potvrđena posvećenost radu na evrointegracijama

EWB

Crnadak: Za region važno intenziviranje Berlinskog procesa

EWB