Društvo

Bilčik: Zemlje Zapadnog Balkana mogu da računaju na podršku EU

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimir Bilčik istakao je u autorskom tekstu za Blic da dok se kriza nastavlja, Evropa i njene institucije uveravaju svoje partnere na Balkanu da mogu računati na podršku EU.

“Dozvolite mi da naglasim šta Evropa radi. Suština je da Evropska unija čvrsto stoji uz naše partnere na Zapadnom Balkanu konkretnim koracima i obavezama. A ovu krizu možemo da prevaziđemo sa gubicima sa kojima ćemo moći da se nosimo samo ako se ponašamo istinski solidarno, ako se ponašamo predvidljivo i uspostavimo pouzdane temelje u našim prekograničnim odnosima”, navodi Bilčik.

On dodaje da iako je u toku kriza izazvana pandemijom, EU i dalje donosi važne i relevantne političke odluke u Evropi kao što je otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“Ključna politička poruka Evrope je ono što mi u Evropskom parlamentu podržavamo već godinama. Naime, jasna i verodostojna evropska perspektiva za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Proširenje EU nastavlja se sve ozbiljnije i pored trenutne pandemije COVID-19”, piše Bilčik.

On navodi da angažman Evropske unije ide korak dalje i da se trude da ojačaju temelje država pristupnica kako bi one same bile u stanju da pomognu ljudima u gradovima i selima Zapadnog Balkana da se odupru epidemiji koronavirusa.

“Ključni evropski pristup je fleksibilnost. Prošlog meseca smo u Evropskom parlamentu odobrili više raspoloživih resursa za zemlje Zapadnog Balkana putem Fonda solidarnosti EU. Velika vest u krizi oko virusa korona je da će ceo region imati koristi od paketa podrške EU od 410 miliona evra u bilateralnoj finansijskoj pomoći. To podrazumeva 38 miliona evra neposrednog finansiranja medicinskih i zaštitnih potrepština i 374 miliona evra dodatne pomoći ljudima kako bi im se pomoglo da se oporave društveno i ekonomski nakon što karantin prestane”, navodi izvestilac.

On iznosi podatke da će u Srbiji EU odmah da podrži sektor zdravstva sa 15 miliona evra i nudi 78,4 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak širom Srbije. Takođe, navodi da je EU već pomogla da se isporuči 130 tona sanitetskog materijala na dva teretna aviona, a očekuje se da će ove nedelje stići još tri aviona. Osim toga, srpski državljani vraćeni su uz pomoć EU iz kineskog Vuhana ranije ove godine.

Bilčik podseća da je tokom proteklih godina snažna podrška srpskom zdravstvenom sistemu obuhvatala preko 200 miliona evra – investicija koja je danas od suštinskog značaja kada sve bolnice u Srbiji moraju biti spremne za lečenje pacijenata sa COVID-19.

U slučaju Crne Gore, EU će obezbediti tri miliona evra za zdravstveni sektor i 50 miliona evra za jačanje sektora zdravstva, privrede i poslovanja tokom dužeg perioda, kaže Bilčik i dodaje da je EU ugroženim porodicama podelila stotine paketa nege, nabavila 12 vozila Hitne pomoći i da podržava izgradnju novog krila bolnice u Podgorici i dogradnju 12 mikrobioloških laboratorija u Crnoj Gori.

“Ono što je zaista važno jeste da se ljudi i u Srbiji i u Crnoj Gori mogu osloniti na Evropsku uniju. Komunikacioni kanal, izgrađen tokom dekada intenzivnih razgovora između Brisela, Beograda, Podgorice i drugih prestonica regiona, ostaje široko otvoren. Parlamentarci, diplomate, ministri, zdravstveni radnici mogu se osloniti na dugogodišnju saradnju”, piše Bilčik i dodaje da priznaje da su njihovi razgovori sa političkim partnerima na terenu ponekad bili teški, ali uvek prijateljski i dobronamerni.

“Zaista, Evropska unija ne dolazi u Beograd zbog fotografisanja. Bili smo ovde i tokom dobrih i loših vremena, ali uvek nam je drago da podstaknemo duh uzajamne pomoći, poverenja i isporuke. A možete da računate na nas u teškim nedeljama koje su pred nama”, zaključuje Bilčik u svom autorskom tekstu.

Povezani članci

„Srbija i Grčka su stubovi stabilnosti u regionu“

Marina Zec

Nezavisno pravosuđe u budućem Ustavu Republike Srbije

EWB

CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave, treba ih zadržati

EWB