fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Bojkot nije put, potrebni su nam svi proevropski glasovi u parlamentu

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BRISEL – Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da bojkot demokratskih institucija i izbora nije put kojim se politika može menjati, uz napomenu da će EU pomno pratiti situaciju u Srbiji i pre i posle izbora, prenosi N1.

“Prošle nedelje smo prisustvovali veoma važnom samitu u Evropskoj uniji, kada su se lideri EU sastali sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, tako da na ovaj region ne zaboravljamo”, rekao je Bilčik za portal Storyteller, prenosi N1.

Komentarišući pojedine opozicione stranke u Srbiji koje su pozivale, ali i dalje pozivaju na bojkot izbora, kao i one koje su prošle nedelje promenile odluku o bojkotu, Bilčik je rekao da “EU poziva sve političke aktere na srpskoj sceni da ipak ne odustaju od izbora”.

“Već dugo u evropskim institucijama o tome pričamo i to je poruka koju ponavljam redovno od prošle jeseni, kada sam postao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ali i jedan od posrednika međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije. Koliko god bila teška situacija u srpskoj politici, bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put”, rekao je Bilčik.

On je istakao da se bojkotom politika ne može menjati i da bojkot nije ni put standardne demokratije na koju su navikli u EU.

“Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, a znam da to želi, onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i da bi učestvovali na izborima“, naveo je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On je podsetio sve političke aktere u Srbiji da će se u budućem sazivu Skupštine pregovarati o pristupanju Srbije EU i dodao da će nam “trebati što više proeropskih političkih glasova, i da je zato važno da političke stranke ne bojkotuju izbore”.

Istakao je da on uvek potencira važnost Zapadnog Balkana.

“Pokušavam i da srpskim medijima prenesem poruke o tome šta radi Evropska unija. Mislim da je to važno, jer jedna od stvari sa kojom smo zaista imali problema poslednjih meseci je borba za istinu, ko zaista pomaže”, rekao je Bilčik.

Povezani članci

Narativ o “novom Majdanu” u Srbiji, staro sredstvo vlasti za diskreditaciiju antivladnihih protesta

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. juna 2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu

EWB

Varhelji: Srbija treba da pojača napore u usklađivanju sa stavovima EU o spoljnoj politici

EWB