fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Dokument o izbornim uslovima solidan, krajnje vreme za konkretne korake

Vladimir Bilčik; Foto: EWB

BEOGRAD – Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, predstavnik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je za N1 da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

“Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada”, istakao je Bilčik u razgovoru sa evropskim dopisnikom N1 Nikolom Radišićem.

On je ocenio da je napravljen “solidan dokument”, a na direktno pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji – odgovorio je potvrdno.

Prema njegovim rečima, na procesu međustranačkog dijaloga u Srbiji se radi već mesecima, te da se razgovaralo i sa onima koji nisu u Narodnoj skupštini, i sa onima koji su u srpskom parlamentu.

Dodaje da su evroparlamentarci na samom početku dijaloga stavili do znanja da žele da se napravi najbolji mogući dogovor pred predstojeće izbore.

„Jedna od stvari koju smo imali u vidu je da treba da imamo sporazum najkasnije šest meseci pre izbora. U ovom trenutku je jasno da će do izbora gotovo sigurno doći početkom aprila. Približavamo se kraju septembra, pa je krajnje vreme da se postigne jedan broj konkretnih koraka kako bismo mogli da poboljšamo uslove za političku utakmicu“, naveo je gost N1.

Kako je naveo Vladimir Bilčik,  cilj razgovora je bio da se svima obezbede jednaki uslovi za učestvovanje na predstojećim izborima. Napominje da je sagovornicima u Srbiji jasno stavljeno do znanja da se evroparlamentarci neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.

„Tih nekoliko dana je bilo veoma naporno. Ipak, nije da nismo ništa postigli. Pre nekoliko nedelja nismo imali ništa u rukama. Sa svima smo se angažovali po cilju postizanja sporazuma, i imamo 16 konkretnih tačaka, što je mnogo više nego što smo imali pre nekoliko nedelja. Imamo vrlo solidan radni dokument i napravili smo prostor za opoziciju da se vrati“, istakao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, opozicija ima šansu da učestvuje u Izbornoj komisiji i da bude angažovana u pripremi novog Pravilnika za javni servis.

“Razumem da nisu svi zadovoljni i srećni, ali to je prirodan ishod. Važno je reći da se ne vraćamo da pregovaramo o novom dokumentu. Vratićemo se da proverimo kako ide sprovođenje… Dokument je realističan“, naglasio je Bilčik. 

On je izrazio nadu da će se izbori održati uz prisustvo svih političkih snaga, kao i da će Skupština Srbije biti reprezentativnija.

On je ocenio da je sporazum realističan, sa mogućim i sprovodivim ishodima, ako se uzme u obzir realnost u politici Srbije.

“Situacija u raspodeli moći je potpuno asimetrična. Imate vladajuću većinu koja potpuno kontroliše institucije, i to je rezultat, između i ostalog, i prethodnih izbora, na kojima opozicija nije učestvovala. Mislim da naš dokument omogućava povratak opozicije u političku utakmicu“, napominje Bilčik.

Dodao je da će se predstavnici EP potruditi da sve ono što je napisano u dokumentu bude ispoštovano i sprovedeno tokom izbora.

„Kada smo krenuli u ove razgovore, uključujući i one sa vladajućom većinom, bilo je više crvenih linija, i uspeli smo da ih pređemo. Znamo da ishod nije savršen, nema potpuno zadovoljnih, ali smo ipak pomerili stvari. Sačekaćemo odgovor opozicije… Razumem da postoji nezadovoljstvo na političkoj sceni, ali mi samo tražimo direktno, pošteno i otvoreno učešće“, rekao je Bilčik.

On je naveo da delegacija EP očekuje da dobije poziv kako bi pratila predstojeće izbore u Srbiji.

„Nadam se da opozicija može da iskoristi prostor koji smo dokumentom stvorili… Ukoliko opozicija odluči da bojkotuje izbore, ne samo naš proces, već i naredne izbore, ne vidim kako je moguće da se bilo šta promeni u korist građana Srbije“, zaključio je Bilčik.

Povezani članci

Mekalister: Ulazak Srbije u EU zavisi od dobrih odnosa s Prištinom

EWB

Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova za borbu protiv COVID-19

EWB

Fon der Lajen: Srbija i Kosovo da prihvate plan Evropske unije

EWB