fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: EU ima neutralne članice, ali ne izvode vežbe sa Rusijom ili Belorusijom

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da nikada ne bi dovodio u pitanje ono što Srbije odlučuje da radi, jer je to njen suveren i slobodan izbor, ali da je važno istaći da neki od tih izbora mogu da imaju posledice na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Bilčik je u intervjuu za Radio slobodnu Evropu (RSE) izjavio da je Srbija zemlja koja razvija odnose i sa zemljama van Evropske unije.

“Mi takođe u Evropskoj uniji imamo zemlje članice koje su vojno neutralne, ali nijedna zemlja članica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom”, rekao je Bilčik.

On je povodom reakcije srpskog predsednika Aleksandra Vučića da Bilčik nema prava da određuje Srbiji sa kim će učestvovati u vojnom vežbama, naveo da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu.

Podsećamo, Biličk je 13. juna rekao da zajednička vojna vežba Srbije sa Beloruijom i Rusijom ne doprinosi napretku Srbije u evropskim integracijama.

Pročitaj još: Bilčik: Vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku ka EU

“Ove nedelje se raspravlja o sankcijama koje će ciljati vlasti u Belorusiji nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU aviona između dve EU države. Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međuvladinoj konfreneciji Srbije i EU, održavanje vojne vežbe u tom momentu sa ruskim i beloruskim specijalnim snagama u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno”, rekao je Bilčik.

On dodaje da je pokušao otvoreno da prenese kakvo je raspoloženje u Briselu, u skladu sa njegovim zadatkom.

“Moj zadatak, kao specijalnog izvestioca EP za Srbiju, jeste da radim otvoreno i na konstruktivan način, na onosima između Beograda i Brisela, Srbije i institucija EU. Moj komentar je dat kao prijateljska poruka koja je podvukla da je ovo važno pitanje”, zaključio je Bilčik.

Povezani članci

POSP: Nastavak međustranačkog dijaloga prioritet Evropske unije

EWB

Skupština Saveta Evrope: Nivo nasilja viđen u Srbiji je neprihvatljiv za demokratiju

EWB

Srbija od EU dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava

EWB