fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik i Fajon: Zapadni Balkan ponovo fokus EU

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Samit EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu naredne godine biće ključni događaj koji će pokazati kako EU gleda na pitanje proširenja, izjavio je danas stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je naglasio potrebu zajedničke posvećenosti i EU i zemalja regiona politici proširenja.

Bilčik i Tanja Fajon učestvovali su danas na skupu “Vraćanje Balkana u fokus EU”, u organizaciji Instituta za spoljne poslove (IAI), Evropske delegacije u Srbiji i European Werstern Balkans portala, gde su ocenili da je Zapadni Balkan sada ponovo vraća u fokus EU kao njen politički i strateški cilj.

Bilčik je rekao da je bio razočaran izostankom odluke o početku pregovora o pridruživanju sa Skopljem i Tiranom, ali da se nada da će takva odluka biti doneta što pre.

“Ovo je geopolitička komisija i da mi nakon mnogo godina ponovo govorimo o proširenju na Zapadni Balkan i ovo treba da iskoristimo kao jasan plan koji će postati realan politički cilj, a ne birokratski proces”, rekao je Bilčik.

Dodao je da je proširenje postalo pitanje takmičenja unutar zemalja regiona, a manje se posmatra kao njihov strateški cilj.

Bilčik je naveo da je potrebna veća posvećenost tih zemalja evrointegracijama, ali i veća posvećenost EU samom regiou Zapadnog Balkana i unapređenju sloboda, vladavine prava, zaštite životne sredine.

“To je, takođe, pitanje buduhcnosti EU koji treba i mora da uključi zemlje Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan treba da bude prioritet”, rekao je Bilčik.

I predsedavajuća parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u EP Tanja Fajon istakla je neophodnost da i EU i Zapadni Balkan ostanu posvećene procesu pridruživanja.

“U poslednjih 10 godina, EU je prošla kroz različite krize u traženju strateškog interesa i zato proširenje nije bilo u fokusu. Sada je dobar momenat da se ”zgrabi” i da ne gube obe strane”, istakla je Fajon.

I ona je ocenila da je odlaganje početka pregovora sa EU, Severnoj Makedoniji i Albaniji “velika strateška greška” koja potkopava kredibilitet Unije i izrazila nadu da će ta odluka biti ispravljena do marta naredne godine.

Fajon je dodala i da smatra da Priština treba da dobije viznu liberalizaciju, jer je ispunilo neophodne kriterijume.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je podsetio da je za EU proširenje strateški cilj i da je to politika Unije, te da nije pitanje da li se, već kako se ona sprovodi.

Proširenje je, kaže, pitanje za zemlje kandidate kako se prilagoditi i postati deo demokratskog društva EU.

Fabrici je rekao da i EU i Zapadni Balkan umaju snage da skepticima i protivnicima proširenja ukažu na značaj evropskih integracija i potrebe nastavka sa reformi.

Dodao je da je važna regionalna saradnja jer doprinosi u tom procesu.

Povezani članci

Pisonero: Odluka o otvaranju poglavlja u rukama Saveta EU, zavisi od napretka u vladavini prava

EWB

Brnabić sutra o nacrtima novih zakonskih rešenja

EWB

Priština povećala carine na robu iz Srbije i BiH na 100%

EWB