fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Glasanje o Izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu 24. i 25. marta

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Glasanje o Izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu biće održano 24. i 25. marta tokom takozvane „mini-plenarne“ sesije koja se održava u polu-udaljenom režimu u EP u Briselu, prenosi FoNet.

Pregovori između političkih grupa zaključeni su prošle nedelje 8. februara, što znači da su se sa celokupnim tekstom složile sve relevantne političke grupe u Evropskom parlamentu. Službe Evropskog parlamenta sada vrše jezičku proveru Izveštaja i trebalo bi da ga prevedu na sve službene jezike, navodi u izjavi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Ova nedelja je takozvana „zelena nedelja“ u EP, kada se odbori ne sastaju.

Glasanje u Odboru za spoljne poslove održaće se 23. februara ujutru u dva bloka. Prvo će se glasati o amandmanima i kompromisnim amandmanima, a zatim će se izvršiti „konačno glasanje“ o Izveštaju (jedno glasanje o tekstu u celini: za, protiv ili uzdržani). To je zbog poludaljinskog funkcionisanja EP zbog pandemije; u „redovnim“ vremenima, ova glasanja se odvijaju jedno za drugim, navodi se u izjavi.

Nije bilo odlaganja glasanja u Odboru za spoljne poslove. Ovaj datum (23. februar) je poznat već neko vreme i ako je došlo do početne promene, to je samo zbog tehničkog procesa u odboru.

Uvek treba da imate dve sednice sastanka odbora da biste dovršili glasanje – jednu ujutru i drugu popodne. Odbor je 4. februara dobio samo jedan termin za sastanke – tako da tog dana glasanje nije bilo moguće. To se odnosilo i na druge izveštaje, ne samo na izveštaj o Srbiji.

Nakon glasanja u Odboru uslediće glasanje na plenarnom zasedanju. Glasanje o Izveštaju o Srbiji biće održano 24. i 25. marta tokom takozvane „mini-plenarne“ sesije koja se održava u polu-udaljenom režimu u EP u Briselu. Ponovo će jedno glasanje biti posvećeno svim mogućim izmenama i dopunama teksta o kome se glasalo u AFET, a drugo glasanje odnosiće se na sam Izveštaj.

Povezani članci

Fon der Lajen: Ako Brisel ne ponudi perspektivu regionu, prazninu će popuniti drugi

Tanjug

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena u EU

EWB

Miščević u Odboru za evropske integracije predstavila izveštaj o pristupnim pregovorima Srbije tokom češkog predsedavanja

EWB