fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Izbori će pokazati koliko je Srbija u stanju da se izbori sa političkom krizom

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Srbija i zemlje regiona moraju da poboljšaju praktične mere u borbi sa korupcijom, da povećaju poverenje građana u pravosuđe i da garantuju slobodu medija i fer demokratsku utakmicu, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, prenosi Beta.

“Ove godine nas očekuju važni parlamentarni izbori u Srbiji i Crnoj Gori koji će pokazati u kolikoj meri su demokratije na Balkanu u stanju da izadju na kraj sa domaćom političkom krizom kada deo opozicije bojkotuje osnovne institucije parlamentarne demokratije”, kazao je Bilčik u intervjuu slovačkom nedeljniku Plus7dni.

Bilčik će 6. februara zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i predsedavajućom Delegacijom EP za Srbiju Tanjom Fajon posetiti Beograd. Kao najveće probleme o kojima će razgovarati u četvrtak, Bilčik je naveo korupciju, pravosudje i slobodu medija.

Medijaciju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji Bilčik je ocenio kao vrlo zahtevne razgovore koji iziskuju veliku dozu strpljenja i diplomatije a objasnio je da je cilj EP da obnovi funkcionisanje demokratskog procesa u Srbiji.

“U decembru 2019. smo uspeli da posredujemo u političkom dogovoru da se izmene zakoni što bi trebalo da vodi ka slobodnijoj i više fer predizbornoj kampanji”, rekao je Bilčik.

Slovački evroposlanik rekao je da je posebno važno da ima predstavu šta bi trebalo Srbija da uradi i da to prenese zvaničnicima u Beogradu.

“Srbija misli da je na čelu grupe koja je na putu u EU ali iako je to formalno istina i jesu na čelu zajedno sa Crnom Gorom istovremeno cela grupa stoji”, rekao je Bilčik.

Povezani članci

Novi pakt za Evropu: Bez reformi EU nema ni daljeg proširenja

EWB

Varhelji i premijeri Zapadnog Balkana na video konferenciji o COVID-19

Tanjug

Ko će doći na samit u Sofiji, a ko neće?

EWB