fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta dobra mapa puta za Srbiju

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BRISEL – Izveštaj Evropskog parlamenta je dobra mapa puta i plan kako Srbija treba da radi na određenom broju pitanja i problema koje treba rešiti i unaprediti, kako bi se pokrenuo proces pristupanja i započeo rad na novoj metodologiji, izjavio je izvestilac Evropskog Parlamenta  za Srbiju Vladimir BIlčik na konferenciji za medije.

On je ocenio da je izveštaj izbalansiran, da je EP kroz interne diskusije pokazao kulturu dijaloga i da je to ono što se traži i od partnera iz Srbije i ostatka Zapadnog Balkana.

“Verujem da imamo uravnotežen tekst, koji uvažava sav napredak, ali i podvlači posvećenost novoizabranih vlasti u Srbiji ka evropskim integracijama. Želimo da vidimo još više konrektnih koraka u polju vladavine prava. Ova vlada i ovaj parlament imaju snažan mandat, mogu i i treba da urade mnogo do narednih izbora, jer imaju tu snagu”, rekao je Vladimir Bilčik.

On je izrazio nadu da će se druga faza međustranačkog dijaloga pokrenuti ovog meseca, dodajući da će kao krajni ishod tih razgovora biti unapređenje izbornih uslova.

“Nadam se da će i drugi posredinici uspeti da obezbede smislen dijalog svih proevropskih snaga u Narodnoj skupštini ali takođe i onih koji su bojkotovali prošle izbore, da dođu do jednog smislenog ishoda koji će unaprediti izborne uslova, ali i značiti da Srbija ima potpuno učešće opozicionih snaga na sledećim parlamentarnim izborima”, istakao je Bilčik.

Bilčik je ponovio da je potrebno istaći slobodu medija, kao i da su bilo koji napadi na novinare neprihvatljivi.

“Potrebno nam je dobra radna atmosfera. Jako je važno da je sloboda medija bude istaknuta i da se novinari štite. Bilo koji napadi su neprihvatljivi. Bitno je preduprediti napade na novinare svuda u Evropi”, rekao je izvestilac EP za Srbiju.

Prema njegovim rečima,  dijalog Beograda i Prištine oblast u kom je Srbija napravila veliki napredak.

“Ova skupština i valda ima snagu da isporuči dogovor između Beograda i Prištine. To je oblasti gde smo videli veliki napredak. Nadam se da će Srbija nastaviti da radi na dijalogu, kako bi se došlo do sporazuma koji će doneti pomirenje, ali i Srbiju približiti Evropskoj uniji”, zaključio je Bilčik.

Povezani članci

Moguće dodatno usporavanje evropskog puta

EWB

Održana komemoracija Zoranu Đinđiću u EP, predloženo da jedna prostorija nosi njegovo ime

EWB

Varhelji: Vlada Srbije može brzo da sprovede reforme

EWB