fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji realan i izbalansiran

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Izveštaj se dotiče brojnih pitanja u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu i oblastima u kojima je potrebno unapređenje, rekao je u sredu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, nakon što je Odbor za evropske poslove u EP usvojio izveštaj o Srbiji.

Kako je istakao, dokument poziva na jačanje nezavisnosti pravouđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i nezavisnog medijskog okruženja.

“2022. godina bila je politički složena i u Evrope, a i za naše partnere u Srbiji. Moj glavni cilj bio je da predstavim realan i izbalansiran izveštaj i podrška krajnjem strateškom cilju Srbije, a to je pristupanje Evropskoj uniji”, rekao je Bilčik.

Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

 

Kako je naveo, parlamentarni izbori redefinisali su političkih pejzaž u zemlji, a u izveštaju se pozdravlja sprovođenje izbora i povratak opozicije u Narodnu skupštinu, uz konstataciju pojedinih oblasti koje su bile sprone.

“U svojoj ulozi ko-facilitatora u parlamentarnom dijalogu koji vodim zajedno sa Matjažom Nemecom, ohrabruju me pozitivi signali svih relevantnih političkih partija koje žele da učestvuju i sarađuju sa Evropskom parlamentom po ovom pitanju. Spremni smo da radimo na unapređenju parlamentarne kulture i procedura u Narodnoj skupštini i u tom pogledu radujem se skoroj poseti Srbiji”, rekao je Bilčik.

Govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, Bilčik je konstatovao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije, “što ima direktan uticaj na usaglašavanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, a time i na usklađivanje Srbije sa evropskim vrednostima i principima”.

“Iako priznajemo i pozdravljamo brojne glasove podrške u Ujedinjenim nacijama i podršku Ukrajini, očekujemo da svi politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu. Uticaj rusija ostaje problem u Srbiji, a moj izveštaj pominje više primere kada i zašto to ostaje tako”, naveo je poslanik u Evropskom parlamentu.

Ocenio je da je ruska agresija na Ukrajinu redefinisala i proces proširenja, te da je EU dala jasan signal partnerima u regionu Zapadnog Balkana da moraju stajati zajedno. “Smatram da ovaj novi podsticaj u procesu proširenja treba iskoristi kao priliku i za Srbiju”, dodao je Vladimir Bilčik.

On se osvrnuo i na proces dijaloga Beograda i Prištine i rekao da su neprihvatljivi slučajevi nasilja nad Srbima na Kosovu, kao i pokušaju da se zastraše oni koji rade na evropskoj budućnosti regiona.

“Poslednjih meseci i dana mogli smo da vidimo šansu za davno zakasnelu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. To zahteva evropsku viziju, istinsku posvećenost pregovorima u dobroj veri i određeni stepen političke hrabrosti lidera na obe strane. Poslednjih meseci napravljeni su značajni koraci napred”, zaključio je izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.

Povezani članci

ODIHR: Nepošteni izborni uslovi, vlast nije reagovala na navode o migracijama glasača

EWB

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING

Savet EU usvojio zaključke o Srbiji: Potrebne brže reforme u oblasti vladavine prava

Tanjug