fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Kada Vulin šalje poruke protiv EU, svi u Evropi to primećuju

Vladimir Bilčik; Foto: EWB

BRISEL – Kada član Vlade Srbije šalje poruke protiv Evropske unije tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju, objavio je na svom Tviter nalogu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, prenosi FoNet. 

Bilčik je poručio da se svaki napredak na evropskom putu Srbije može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

„To uključuje usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom Evropske unije – na postupan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje“, ocenio je Bilčik.

Upozorio je da je usklađenost Srbije u tom domenu bila i ostala najniža u regionu.

„Potpuna usklađenost sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom, odrediće tempo pristupanja EU. Ovo je konzistentna poruka Evropskog parlamenta i uključena je u moj Izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, koji je usvojen prošlog meseca ogromnom većinom u Strazburu“, poručio je Bilčik.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nalazi se u poseti Moskvi, a u ponedeljak, 22. avgusta je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da njegove poruke nisu antievropske, već da su antievropske poruke u kojima se od Srbije traži da odustane od gonjenja ratnih zločinaca, prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Rusiji, saopštio je MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da njegove poruke nisu antievropske, već da su antievropske poruke u kojima se od Srbije traži da odustane od gonjenja ratnih zločinaca, prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Rusiji, saopštio je MUP.

Na taj način Vulin je reagovao na ocenu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da Vulin šalje poruke protiv Evropske unije tokom zvanične posete Moskvi.

„Ne znam šta Bilčik vidi u mojoj poseti Moskvi, ali znam da ništa nije video u poseti ministra Mađarske Sijarta, premijera Austrije Nehamera, a da još manje vidi i čuje razgovore predsednika Makrona sa predsednikom Putinom“, naveo je Vulin.

On je ocenio da je „licemerje dijagnoza Bilčikovog selektivnog vida“ i istakao da u Moskvi govori i misli isto što govori i misli i u Beogradu i u Briselu.

„Od prava da branim svoja uverenja i istinu o Srbiji, ali i Srbima i srpskom svetu, neću odustati, bez obzira na političku i ličnu cenu koju plaćam i koju ću platiti“, naglasio je Vulin.

Dodao je da Rusija nije od Srbije tražila ni da prizna lažnu državu Kosovo, ni da se odrekne Republike Srpske, a ni da Srbija bilo kome uvede sankcije i da njene sukobe prihvati kao svoje, što se za Evropsku uniju „teško može reći“.

Povezani članci

Špigel: Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države za vreme pandemije

EWB

Izveštaj Saveta Evrope: Govora mržnje nema u svim tekstovima, ali se širi netolerancija

EWB

Konrad: Nemačka se nada da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

EWB