fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Bilčik i Kramon Taubadel: Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BRISEL – Ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU jer su i Srbija i Kosovo evropske zemlje sa jasnom evropskom perspektivom i obe su posvećene pristupanju EU, napisali su Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon Taubadel, izvestioci Evropskog parlamenta za Srbiju i Kosovo.

“Kao stalni izvestioci za Srbiju i Kosovo, pružamo punu podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku u njegovom zadatku i pozivamo političke lidere sa obe strane da sarađuju – u dobroj veri i konstruktivno – sa specijalnim predstavnikom EU”, naveli su Bilčik i Kramon Taubadel, dodajući da Lajčak može da računa na njihovu punu podršku i saradnju u razgovorima usmerenim ka nastavku dijalogua.

U izjavi se navodi da je tokom pandemije COVID-19 EU čvrsto stajala uz partnere na Zapadnom Balkanu, pružajući medicinsku i humanitarnu pomoć zajedno sa značajnom finansijskom pomoći i uključivanjem u zajedničke šeme snabdevanja. Bilčik i Kramon Taubadel su dodali da su takođe bili uključeni u konstantne političke diskusije sa partnerima sa Zapadnog Balkana i snažno podržavali pokretanje dijaloga Beograda i Prištine kao teme od političkog prioriteta.

“Previše vremena je protraćeno i zbog toga pozdravljamo prvu posetu Kosovu specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, koju će pratiti poseta Srbiji sledeće nedelje”, napisali su evropski poslanici.

Lajčak je juče stigao u svoju prvu posetu regionu u svojstvu specijalnog predstavnika za dijalog. Istovremeno, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući 27. juna.

Povezani članci

Bez rešenja u dijalogu Beograda i Prištine u 2020.

EWB

Referendum o sporazumu s Prištinom verovatno 2019.

EWB

Kocijančič: Srbija u EU tek kad ispuni sve kriterijume

EWB