fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Kvalitet diskusija i procedura u Narodnoj skupštini mogu da budu bolji

Vladimir Bilčik; Foto: EWB

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao pozitine promene povratak opozicije u parlament kao i to što se više ne spominje bojkot rada zakonodavnog tela, ali je ukazao da procedure i kvalitet diskusije mogu da budu bolji.

On je u emisiji za televiziju Insajder ocenio da stvari poput adekvatne diskusije i ograničenje procesa po hitnom postupku, davanje glasa opoziciji kada žele da govore, su stvari koje bi trebalo da su “osnovni standardi u svakom parlamentu”.

Upitan koliko je u državama članicama EU uobičajena praksa da se o Zakonu o budžetu raspravlja zajedno sa više od 30 tačaka dnevnog reda, izvestilac EP za Srbiju rekao je da “svaki zakon zaslužuje dobru raspravu, a posebno zakon o budžetu”.

„Važno je da postoji odgovarajuća diskusija o krucijalnim delovima zakonodavstva i zakonima. Naravno, usvajanje budžeta je jedan od njih, jer je to zakon kojim planirate i odlučujete kako trošite porez koji je država skupila od poslovanja, od građana, od svih“, naveo je Bilčik u intervjuu koji će večeras biti emitovan.

On je rekao i da vladajuća većina u Skupštini Srbije „mora da se suoči sa novom realnošću“ da više nijedna politička partija nema apsolutnu većinu u parlamentu.

„To je velika promena u odnosu na prethodni period, kada je apsolutno dominantna bila Srpska napredna stranka. To je razlika i mislim da svi treba da se tome prilagode, uključujući vladajuću većinu“, naveo je Bilčik.

Bilčik je kazao da će početkom sledeće godine doći u Beograd sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažom Nemecom, kako bi sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem i drugim političkim akterima razgovarali o nastavku međupartijskog dijaloga.

Povezani članci

Savet usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan

EWB

NKEU predstavio Knjigu preporuka: Ima razloga za zabrinutost

EWB

Ministarstvo informisanja: Počinje javna rasprava o nacrtima dva medijska zakona, trajaće do 7. oktobra

EWB