fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Međustranački dijalog može da počne bilo kog dana

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je za N1 da očekuje da će međustranački dijalog početi “svakog dana”, napominjući da su za to bili spremni i prošle godine i da proces može početi “i sutra”, prenosi FoNet.

“Srbija će održati sledeće izbore u aprilu 2022. godine, kao što je najavio predsednik. Moramo da počnemo sa poslom odmah kako bismo postigli neke rezultate pre izbora. Nadamo se da ćemo početi što pre, mi smo spremni u EP”, rekao je Bilčik.

On je istakao da smo već imali veoma važne razgovore predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Ivice Dačića, kao i da nas očekuje novi sastanak.

“Nadam se da će do tog sastanka doći što pre, u narednih nekoliko dana”, dodao je on.

Bilčik je rekao i da je njegov prvi izveštaj kao izvestioca za Srbiju “u fazi doterivanja”, a o nekim izmenama i dopunama na kojima se radi glasaće se sledećeg meseca u Odboru za spoljna pitanja, dok će u martu biti predstavljen na sednici Evropskog parlamenta.

“Jedina moja veza sa međustranačkim dijalogom je da imam želju da počne što pre i da imamo napredak u dijalogu koji ću ja vrlo rado predstaviti u izveštaju pre glasanja, ali iskreno dijalog bi mogao već sutra da počne i mogli bismo da prenesemo taj rad u rad na izveštaju”, rekao je Bilčik.

Pročitajte više: Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu

Na pitanje o formatu dijaloga, Bilčik je napomenuo da su oni pozvani da olakšaju dijalog među političkim snagama u Srbiji. Prema njegovim rečima, treba pronaći “jednako kompatibilno predstavništvo političkih snaga, proevropskih političkih snaga koje nisu u Skupštini”.

“One koje nisu učestvovale u izborima, ali koje žele da učestvuju u srpskoj politici, i nadam se da žele da prekinu bojkot institucija Srbije i učestvuju u sledećim izborima, da dobijemo jasnu obavezanost da će svi učestvovati u toj političkoj utakmici”, objasnio je Bilčik.

Pitanje slobode medija se ozbiljno razmatra

Sloboda medija je, naglasio je, pitanje koje ozbiljno razmatraju, a kada se priča o ulozi Regulatornog tela za elektronske medije, ono je jedna od ključnih institucija i sada treba videti kakva će biti uloga REM pred izbore.

“Mislim da tu ima još dosta prostora za unapređenje”, rekao je Bilčik i dodao da žele da nastave monitoring te institucije.

On je istakao da je jako bitno da postoji poverenje srpske javnosti u ulogu medija, slobodu, nezavisnot medija, a da bi REM trebalo da bude institucija koja nadgleda slobodu medija.

“Institucija treba da služi interesu javnosti, a medijske slobode su bitno pitanje za dobrobit Srbije i evropske budućnosti Srbije. Medijske slobode su ključne, pretnje novinarima nisu prihvatljive, treba da posmatramo na koji način možemo da unapredimo uslove za rad novinara. Bilo koja pretnja novinarima je nešto što predstavlja izuzetno ozbiljno pitanje i treba to da pratimo s velikom pažnjom”,zaključio je Bilčik.

Pročitajte više: Fajon i Bilčik: Ostavka Cvejića u REM-u zabrinjavajuća

Povezani članci

Lazarević: Nedostatak kvalitetne diskusije o koristima članstva u EU

EWB

Vučić: Prioriteti Srbije su članstvo u EU i regionalna saradnja

EWB

Kocijančič: Primili smo pismo i odgovorićemo blagovremeno

EWB