fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Nastavak međustranačkog dijaloga 1. marta

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Evropski parlament spreman je da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji rekao je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik za RTS, dodajući da će 1. marta početi međustranački dijalog uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

“Izveštaj uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištino. Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosuđe i slobodu medija i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi”, poručio je Bilčik.

Kako prenosi RTS,  za Bilčika jedna od glavnih poruka izveštaja je da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u državi.

Prema njegovim rečima, navođenje primera Krušika, Jovanjice i Telekoma u Izveštaju, rezultat je dugih pregovora poliitčkih grupa, te da to nije novost, jer se oni već nalaze u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

On je najavio početak nove faze međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP za ponedeljak 1. marta.

“Pokrećemo ovaj dijalog u razgovoru sa Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine 1. marta. Imaćemo četiri predstavnika EP što pokazuje našu posvećenost. Uz Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan”, rekao je Bilčik.

Dačić: Međustranački dijalog počinje u martu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se 1. marta održati video konferenija na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Odbora za spoljne poslove EP (AFET)  Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika.

To se smatra početkom aktivnosti na međustranačkom dijalogu, rekao je Dačić za RTS upitan da prokomentariše najavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da će će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Dačić je naveo da će sastanci sa strankama uslediti tek nakon tog početnog razgovora i mogu se očekivati u drugoj polovini marta.

Povezani članci

Evropska komisija: Restriktivne mere ne smeju da utiču na osnovna prava i slobode

EWB

Delegacija EP u poseti Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta

EWB

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu

EWB