Bilčik: Nova vlada da se fokusira na vladavinu prava

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BEOGRAD – Vladavina prava treba da bude u fokusu nove Vlade Srbije, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik za dnevni list Danas.

On je izneo da očekuje da će redovni izveštaj Evropske komisije koji bi trebalo da bude objavljen na jesen, biti ključan za procenjivanje vladavine prava, osnovnih sloboda i stanja medija u Srbiji, a da je važno i da OEBS da punu i sveobuhvatnu ocenu junskih izbora u Srbiji.

“Treba da u potpunosti koristimo međunarodne i evropske instrumente da bismo se uhvatili u koštac s bilo kojim otvorenim putanjima koja se tiču kvaliteta demokratije i osnovnih sloboda u Srbiji”, rekao je on.

Bilčik je na pitanje o stanju u Srbiji rekao da je važno da pandemija ne postane izgovor za bilo koga da urušava demokratske institucije i da EU veoma pažljivo prati stanje povezano i s nedavnim demonstracijama.

“Uslovi političkog nadmetanja i sloboda u Srbiji su u vrhu dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, započetog na poziv Skupštine Srbije”, rekao je Bilčik dodajući da te teme moraju da budu na najistaknutijem mestu agende domaćih reformi ukoliko Srbija želi da u potpunosti iskoristi aktuelnu istorijsku šansu da učini napredak prema članstvu u EU.

On je naglasio da novi parlament i buduća srpska vlada imaju ogromnu odgovornost da sprovedu istinske reforme u domenima vladavine prava, osnovnih sloboda i standarda, kako bi se stvorilo medijsko okruženje evropskog kvaliteta.

Bilčik je napomenuo da je upoznat sa zabrinutošću nevladinih organizacija Srbije za stanje demokratije, koje su o tome obavestile EU, dodajući da širom EU postoji istinsko i neodložno očekivanje da se Srbija fokusira na istinske reforme.

“Čekamo dela, a ne samo reči”, podvukao je on.

Povodom neotvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, Bilčik je ocenio da je to pokazatelj kako države članice procenjuju stanje kandidata za prijem, te pošto nijedno novo poglavlje nije otvoreno, proces pregovora o prijemu Srbije u EU ne može da bude nastavljen tako brzo.

“Nadam se da će, kada nova vlada preuzme dužnost, uključujući nove političke zvaničnike koji će pregovarati o članstvu u EU, oni koji će biti nadležni, takođe moći da rade na reformama u vezi s vladavinom prava i na oporavku Srbije od posledica pandemije”, rekao je on i dodao da bi to “uvećalo šanse” za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja već pre kraja ove godine.

Bilčik je ocenio da vladajuća stranka u Srbiji ima nezapamćen, snažan mandat što bi trebalo da bude motivacija da se neupitno posveti putu Srbije ka EU.

Podsetio je da bi Evropska komisija želela da bar jedna država Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU do 2024. godine i da za to Srbija treba učini sve što je u njenoj moći, a da je EU spremna da pomogne.

Na pitanje lista Danas o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine, Bilčik je rekao da ponovo započeti tok ohrabruje i ima realnu šansu da donese praktične rezultate.

On je zaključio da pored ključnih unutrašnjih reformi, dijalog predstavlja nužan korak u političkom radu Srbije na njenom putu ka članstvu u EU.