fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik o rezoluciji EP: Sveobuhvatan i detaljan pregled stanja u Srbiji

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je na konferenciji za medije, nakon što je rezolucija o Srbiji usvojena na plenarnoj sednici, da Evropski parlament ne dovodi u pitanje evropsku budućnost Srbije, ali da je potrebno mnogo koraka kako bi se postiglo članstvo u EU.

Kako je rekao,  rezolucija na sveobuhvatan i detaljan način opisuje stanje u Srbiji. On je ocenio da je ruska agresija potpuno promenila situaciju u Evropi, ali i regionu. Dodao je da se nada da će Srbija doneti pravu odluku i stati na pravu stranu istorije.

“Cenimo podršku Srbije na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacijai spremni smo dalje pomoći Srbiji da se uskladi sa stavovima EU. Shvatam da taj izbor nije jednostavan za Srbiju, ali nije bio ni za EU i druge države regiona. Srbija nije sama, stojimo sa njom rame uz rame sve dok se kreće ka cilju punopravnog članstva u EU”, rekao je Bilčik. On je izrazio nadu da će taj put biti što je moguće direktniji i bez stramputica.

On je na konferenciji za medije poručio da je usklađivanje sa zajedničkom spoljnopolitičkom pozicijom EU samo jedan od elemenata na putu ka EU, dok su pored toga tu i reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija kao i dijalog sa Prištinom.

Na pitanje o članu rezolucije u kojoj se spominje međusobno priznanje Srbije i Kosova, Bilčike je odgovorio da nije bio presrećan što se to našlo u tekstu rezolucije EP o Srbiji, jer te formulacije nema u drugim službenim dokumentima. Ipak, Bilčik je ocenio da je to deo političke realnosti koja se ne može ignorisati.

“Dve zemlje se međusobno ne priznaju i to je deo političke realnosti koja ne može da se ignoriše… Važno je pročitati i početak rezolucije u kojoj se naglašava važnost dijalog i postizanja sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma za napredak u pregovorima”, rekao je Bilčik.

Izvestiac EP za Srbiju poručio je da je tokom izveštajnog perioda bilo i napretka i naveo proces ustavnih promena i otvaranje klaster 4 u decembru prošle godine. Bilčik je ocenio da je Evropski parlament odigrao pozitivnu ulogu u dve faze međustranačkog dijaloga.

Povezani članci

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB

Deklaracija Socijalista i demokrata u EP: Žaljenje zbog zbog nedostatka napretka Srbije u vladavini prava

EWB

Makron: Pristupanje Zapadnog Balkana EU da se nastavi

EWB