fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik očekuje od Saveta EU da obrati pažnju na kvalitet predstojećih izbora u Srbiji

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik postavio je juče ministru spoljnih poslova Španije, države koja trenutno predsedava Savetom Evropske unije, pitanje o predstojećim izborima u Srbiji.

Na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojem se obratio ministar Hoze Manuel Albares, Bilčik je postavio niz pitanja o stanju na Zapadnom Balkanu, a jedno od njih se ticalo predstojećih izbora u Srbiji.

“Šta će predsedništvo Španije uraditi u pogledu borbe protiv hibridnih pretnji i, šire gledano, stranog mešanja i širenja dezinformacija? Ovo potkopava izborne procese unutar Evropske unije, ali takođe i u našem susedstvu. U Srbiji će se održati važni izbori, verovatno u decembru, i ovo pitanje postavljam i kao izvestilac za ovu zemlju. Hoće li vaše predsedništvo i Savet EU da obrate pažnju na Srbiju, kako bismo imali slobodne i fer izbore u toj zemlji?”, upitao je Bilčik.

Osim toga, Bilčik je postavio pitanje o tome šta Evropska unija planira da uradi u pogledu suprotstavljanja uticaju Rusije u zemljama kandidatima na Zapadnom Balkanu i šta je konkretno spremna da uradi povodom, kako je rekao, “zaustavljanja pro-ruskih snaga koje bi mogle da uđu u vladu Crne Gore”.

Španski ministar Alberas odgovorio je samo na neka od desetine pitanja koja su mu postavili evropski poslanici, i nije dao odgovor na Bilčikova pitanja.

On je potvrdio podršku Španije politici proširenja i istakao da Savet čeka na izveštaje Evropske komisije 8. novembra o državama kandidatima kako bi odlučio koje korake dalje da preduzme.

Povezani članci

[BSF] Normalizacija i normalnost iz ugla Beograda i Prištine

EWB

Fajon: Širenje Šengena ne donosi promenu za građane Srbije

EWB

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje zemalja Zapadnog Balkana

Tanjug