fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Očekujem dijalog vlasti i opozicije u aprilu

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Šef posredničkog tima za dijalog vlasti i opozicije i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da se nada da će sledeća runda razgovora vlasti i opozicije početi u aprilu, posle Uskrsa, prenosi FoNet.

“Nekoliko sledećih meseci ćemo, verovatno, raditi video-vezom, a čim bude moguće, kada se ubrzaju napori oko vakcinacije, i budemo u mogućnosti da putujemo, i fizički u Beogradu”, rekao je Bilčik.

Bilčik: Dijalog vlasti i opozicije očekujem u aprilu

Bilčik je istakao da je međupartijski dijalog jedan od ključnih prioriteta u napretku Srbije ka EU i da će posrednički tim pokušati da kroz dijalog obezbedi najveće moguće učešće svih relevantnih snaga.

“Verujem da svi političari u Srbiji uzimaju ovaj dijalog za ozbiljno. Nadam se da će ga svi oni koji nisu učestvovali na prethodnim izborima ozbiljno shvatiti kao mogućnost da se aktivno uključe u srpsku politiku a jedini način za to je kroz demokratske institucije. Takođe, oni koji su u vlasti, imaju odgovornost za poboljšanje situacije za političko nadmetanje u Srbiji”, naveo je Bilčik.

Dačić: Spreman sam za dijalog vlasti i opozicije odmah, ali to zavisi od evroparlametaraca

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu, 27. marta, da je od predstavnika opozicije dobio desetak platformi za dijalog o izbornim uslovima, a da neki ne žele taj format, nego hoće direktne razgovore sa predstavnicima vlasti, prenosi FoNet.

Dačić je, u gostovanju na televiziji Prva, rekao da, što se njega tiče, dijalog može sutra da se nastavi, ali da ne zna kakva je dinamika, kako će putovati zbog korone.

“Čekamo predstavnike Evropskog parlamenta da razgovaraju sa predstavnicima stranaka koje neće da pristanu na taj format”, objasnio je on i dodao da će evropski posrednici sigurno raditi na tome da ujedine opoziciju.

Dačić je rekao da je mislio da se ide obrnutim putem, odnosno da pozove sve stranke da iznesu svoje predloge i da se onda razgovara, ali da su evroparlamentarci mislili da je bolje da oni obave „tu neku pripremnu fazu“, prenosi Danas.

Kako je naveo, što se njega tiče nikakvih problema nema, ali „odgovornost nije na njemu niti na Skupštini Srbije.

Deo opozicije pozvao ostale opozicione stranke i pokrete na zajedničko delovanje u dijalogu vlasti i opozicije

Grupacija šest proevropskih stranaka koju čine Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Srbiju, predložila je Skupštini slobodne Srbije, Narodnoj stranci i pokretu Dveri tekst zajedničke platforme za međustranački dijalog pod pokroviteljstvom EP, u subotu, 27. marta, prenosi FoNet.

“Tekst sadrži sve sugestije koje su date na zajedničkim sastancima na kojima je oko zahteva za slobodne i fer izbore, postignut visok stepen saglasnosti sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije, Srpskog pokreta Dveri i Narodne stranke”, navodi se u saopštenju te grupacije.

Platformom je predložen i model za učestvovanje opozicije u dijalogu, po kome bi na plenarnim sednicama srpsku opoziciju po svakoj temi dijaloga predstavljala dva stručnjaka uz prisustvo, odnosno pordšku, predstavnika opozicionih organizacija.

Odluku o uspehu ili neuspehu dijaloga po tom modelu srpska opozicija bi donela po završetku dijaloga koji ima za cilj stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore na kojima će građani odlučivati bez ucena i na bazi istinitih informacija, navedeno je u saopštenju.

Političke organizacije koje su zajedno definisale taj predlog najavile su da će se “u predstojećem međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom EP ponašati u skladu sa Platformom” i pozivaju ostale opozicione stranke i pokrete na zajedničko delovanje.

Povezani članci

Vlada ponovo ne reaguje na izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

EWB

Haradinaj: Zbog poređenja Kosova i Katalonije teže do ZSO

EWB

Skoro 12 miliona evra bespovratne pomoći EU za oporavak zdravstva Srbije

EWB