Politika

Bilčik: Pandemija i izbori uticali na angažovanje Srbije u sprovođenju reformi

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Potreban nam je napredak u ovoj dekadi i bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana spremna za ulazak u EU do 2024. rekao je u intervjuu za Dojče Vele izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

On je istakao da je dobra vest to što Srbija ima novu Vladu i Parlament, kao ključne institucije koje će određivati napredak Srbije ka EU, dodajući da je dobro i to što je premijerka Brnabić najavila da će EU i reforme ostati prioritet zemlje.

“Takva opredeljenost, praćena konkretnim potezima, trebalo bi da se odrazi na napredak u pristupnim pregovorima i otvaranjem novih poglavlja na šta vrlo jasno pozivam u svom izveštaju”, rekao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, politička situacija u Srbiji bi mogla i trebalo bi da se popravi, a Evropski parlament je spreman da nastavi posredovanje u cilju poboljšanja uslova za političko takmičenje pred predstojeće izbore najavljene za 2022.

Bilčik je dodao da će rezultati dijaloga Beograd i Prištine zajedno sa napretkom u reformama u oblasti vladavine prava odrediti brzinu napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Na pitanje da li je Srbija uradila dovoljno u fundamentalnoj oblasti vladavine prava da bi mogla da računa na napredak u daljim pristupnim pregovorima, Bilčik je rekao da je Srbija u teškoj godini, u kontekstu pandemije i izbora, što je uticalo na angažovanje oko sprovođenja reformi.

“Ako nema opipljivog napretka teško je govoriti o otvaranju novih poglavlja. O tome sam govorio ranije ove godine kada su me pitali zašto Srbija do sada u 2020. nije otvorila nova poglavlja. Imamo tešku godinu za nama u kontekstu pandemije i izbora održanih u Srbiji. To je svakako uticalo na angažovanje oko sprovođenja reformi u zemlji”, rekao Bilčik.

On je naglasio da će važan signal i podrška vlastima u Beogradu biti ukoliko Srbija otvori jedno ili više poglavlja.

“Uvek moramo na umu da imamo široku sliku strateškog cilja, a to je evropska perspektiva. Znamo da je pristupanje dugačak proces, ali ako ne nastavimo da se krećemo bićemo u situaciji da EU i evropska budućnost postanu deo taktičke kratkoročne političke igre političara u regionu. Reforme u oblasti vladavine prava su teške, sa tim imamo problem i unutar EU, zato moramo biti izbalansirani u našim kritikama i konstruktivnom dijalogu kada su u pitanju rešenja za tako teške probleme na Zapadnom Balkanu”, rekao je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Kada je u pitanju odnos nove metodologije prema Srbiji i Crnoj Gori, Bilčik je rekao da postoji mnogo pitanja, ali da očekuje da bi ona trebalo da dovede do napretka u otvaranju novih poglavlja i postepenom zatvaranju poglavlja sa Crnom Gorom.

“U osnovi smatram da pregovore o pristupanju moramo da učinimo više političkim, više uključujući u proces zemlje članice. Potrebno je više dinamike u procesu – progresivne, ali po potrebi i regresivne, da dođe do objedinjavanja oblasti i poglavlja i bržeg napretka u onim oblastima gde je to moguće”, rekao je on.

Bilčik je zaključio da je pregovorima sa Zapadnim Balkanom potreban smisleni napredak kako bi bar jedna zemlja regiona bila spremna za ulazak u EU do 2024.

Povezani članci

EK: Medijski pluralizam u Srbiji se mora povećavati primenom zakona

EWB

Fabrici: 2020. nije izgubljena godina, ali je moglo da se uradi mnogo više

EWB

Ditman: Ko god pobedi u nedelju, ostajemo prijatelji Srbije

EWB