fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Primena dogovora sa međustranačkog dijaloga ključna

Vladimir Bilčik; Foto: EWB

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana podsetio je da Srbija ulazi u “super-izbornu godinu”, te će zbog toga biti veoma važno za zemlju da osigura da će dolazeći meseci biti posvećeni otvaranju političkog prostora za slobodne, konkurentne i fer izbore, prenosi N1.

“To, sa jedne strane, znači da je primena dogovora unutar međustranačkog dijaloga ključna, a, sa druge strane, da sve političke snage učestvuju na izborima”, saopštio je Bilčik.

On je dodao da pozdravalja današnju važnu debatu sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i predstavljanje izveštaja za svaku zemlju pojedinačno.

„Izveštaji odražavaju najvažniju poruku koju prenosimo našim partnerima na Zapadnom Balkanu: fokus na reformski proces. Maraton ka članstvu u EU je praćen reformama, ali tempo trčanja, kao i kod svakog maratona, mora biti ujednačen i predvidiv“, naveo je Bilčik.

On je, takođe, poručio da i je vreme da EU pažljivo pogleda svoju ulogu u pružanju podrške procesu proširenja.

„Moramo biti hrabri u svojoj viziji za region i moramo da se angažujemo na terenu. Mi, širom EU, moramo da pokažemo istinski interes za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Iako iznova i iznova govorimo o našim ciljevima proširenja, imperativ je da pređemo sa reči na dela, na primer, kroz aktivno uključivanje naših partnera u Konferenciju o budućnosti Evrope. Naša evropska posvećenost je tim važnija što smo svedoci zapaljive retorike u brojnim zemljama Zapadnog Balkana“, poručio je Bilčik u saopštenju.

Povezani članci

Vajgl: Evropska budućnost Srbije razlog za organizovanje seminara sa liderima opozicije

EWB

Brnabić kritikovala jučerašnju posetu predstavnika opozicije Briselu

EWB

Junker: Postavljamo temelje za novo proširenje

EWB