fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Radićemo „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BRISEL – Bivši poslanici Evropskog parlamenta će podržavati Tanju Fajon i mene „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli, kaže za Danas Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, odgovarajući na pitanje kako komentariše angažovanje i penzionisanih evroposlanika, Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana, u nastavku pregovora o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Upitan koji će biti naredni korak u pripremi tema i drugih detalja u vezi sa međustranačkim dijalogom, Bilčik je naveo da sledi sastanak predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, šefa Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera i svih posrednika, kako bi se dogovorili o načinima i detaljima u vezi sa početkom dijaloga

“Nakon dogovora koji su Dačić i Mekalister postigli ranije ove sedmice o početku međustranačkog dijaloga, mi smo spremni da počnemo u bilo kojem trenutku. Treba da budemo spremni da obnovimo te diskusije u martu, i nadam se da možemo da iskoristimo naredne sedmice da „naštimujemo“ tehničke detalje”, rekao je Bilčik. 

Povodom nezvaničnih tvrdnji pojedinih briselskih krugova da bi, prema važećim procedurama, šef srpskog parlamenta trebalo da pošalje „neku vrstu zvaničnog poziva Evropskog parlamenta“, da posreduje u navedenom dijalogu, Bilčik je objasnio da postoji politički sporazum o nastavku međustranačkog dijaloga, koji je postignut tokom druge faze, 2019. godine.

“Ovo obavezivanje je potvrdio predsednik parlamenta Dačić, u komunikaciji sa šefom Spoljnopolitičkog odbora Mekalisterom. U ovom trenutku, nije potrebno da previše razmišljamo o dodatnim formalnostima, već moramo da se koncentrišemo na praktične aspekte dijaloga”, napomomenuo je Vladimir Bilčik.

Bilčik je pozrdravio povratak dvojice vodećih i iskusnih evropskih političara u međustranački dijalog u Srbiji.

Dačić: Razgovori da počnu 1. marta

Ivica Dačić je prilikom gostovanja na TV Prva rekao da će u narednih desetak dana biti rešena tehnička pitanja oko dijaloga sa opozicijom, i ponovio da je on predložio Mekalisteru da ti razgovori počnu 1. marta, preneo je FoNet.

On je rekao da do tada treba da se odredi koji će biti format dijaloga i ko će na njemu da učestvuje, jer ne može taj proces da bude „fontana želja“, poput toga da neko želi da uređuje program Radio-televizije Srbije.

Dačić je naglasio da „treba videti i koji su sve to segmenti o kojima će se raspravljati, od izbornih uslova i kontrole biračkih spiskova, do zastupljenosti u medijima i pravilima ponašanja za medije, dodajući da postoje neke stranke koje znaju da ne mogu da uspeju na izborima, pa ih bojkotuju.

Povezani članci

“Koja je uloga i značaj think tank organizacija danas?”

EWB

Mondolini: Srbija treba da se integriše u evropsku porodicu

EWB

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

EWB