fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Rezolucija realna i izbalansirana, podržava punopravno članstvo Srbije u EU

EP Plenary session - 2022 Report on Serbia

STRAZBUR – Evropski parlament je danas većinom od 508 glasova usvojio izveštaj Vladimira Bilčika, koji je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Nakon glasanja izveštaj je postao zvanična rezolucija EP o Srbiji.  Prema njegovim rečima, to je važan politički dokument koji ocenjuje napredak Srbije na putu ka EU.  Bilčik je rekao da je njegov glavni cilj bio da predstavi realan i izbalansiran izveštaj, a da istovremeno podrži krajnji strateški cilj Srbije, a to je ulazak u Evropsku uniju.

On je pozvao na jačanje nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje nezavisnog medijskog okruženja. Na konferenciji za medije nakon plenarne sednice Bilčik je ponovio da Evropski parlament podržava strateški izbor Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, ali da su potrebni rezultati. Prema njegovim rečima, očekuje se implementacija unutrašnjih reformi, poput jačanja nezavisnosti pravosuđa nakon ustavnh promena iz prošle godine.

On je rekao da se očekuje napredak i kada je u pitanju sloboda medija, dodajući da su napadi na medije, SLAPP tužbe neprihvatljivi.

“Moj izveštaj pozdravlja sprovođenje poslednjih parlamentarnih izbora, kao i povratak opozicije u Narodnu skupštinu Srbije. Ohrabruju me i pozitivni signali svih relevantnih političkih partija koje zainteresovani za saradnju sa Evropskim parlamentom na unapređenju parlamentarne kulture.Takođe cenim nedavno poboljšanje odnosa Prištine i Beograda, koje dolazi posle turbulentnog perioda.Svim srcem želim dugoročno poboljšanje odnosa Kosova i Srbije, jer Uspeh u normalizaciji odnosa biće i evropski uspeh. Da bi se to postiglo, potrebna je evropska vizija, stvarna posvećenost pregovorima u dobroj veri i politička hrabrost lidera sa obe strane”, rekao je Bilčik.

On je dodao da je Srbija i dalje jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja nije podržala sankcije EU Rusiji.

“Evropske zemlje u vreme rata moraju da se drže zajedno na osnovu zajedničkih vrednosti. Očekujemo da politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu i usklade se sa spoljnom politikom EU. Uticaj Rusije u Srbiji je i dalje veliki. – u energetici, bezbednosti ali i širenju dezinformacija – i to se mora promeniti“, rekao je Bilčik.

Povezani članci

Predstavljanje Strategije proširenja, 6. februara u Strazburu

EWB

Šinas: EK posvećena evrointegracijama zemalja Z.Balkana

EWB

Janković u Briselu razgovarao sa evropskim poslanicima

EWB