fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: RT nije medij, već ruska ratna propaganda

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Dozvoljavanje emitovanja ruskog kanala Raša tudej (RT) u Srbiji nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi, izjavio je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. On je istakao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji te da se od Srbije očekuje da deli evropske vrednosti i podsetio da se Srbija obevezala da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

“U trenutku kada imamo ruski napad na Ukrajinu, kada se suočavamo sa ratom u Evropi, očekujemo da sve zemlje kandidati sarađuju sa nama. To redovno ističemo veoma jasno, ali takođe i stpljivo – da želimo da Srbija radi sa nama da zaista izabere Evropu. Dozvoliti da ova informaciona platforma, propaganda Kremlja da emituje u Srbiji  – potpuno je u suprotnosti ne samo sa srpskom obavezom da se usaglasi sa spoljnom politikom Evropske unije, da se usaglasi sa našom podrškom Ukrajini koju je Rusija napala, nego je u suprotnosti sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve”, rekao je Bilčik.

Kako je ocenio, odluka o tome koji mediji rade u Srbiji treba da bude odluka koja je u skladu sa strateškim interesom Srbije koji štiti interese od slobode, do  demokratije i odgovornog i nezavisnog novinarstva, u skladu sa žaljom da se pristupi EU.

„Medij koji finansira ruska država i koji širi propagandu mržnje nije medji koji želimo u Evropi i koje želimo da vidimo u zemljama kandidatima za članstvo u Uniji“, istakao je.

Bilčik je naveo da svaka ozbiljna zemlja kandidat u ovom trenutku treba da se obaveže da se uskladi sa spoljnom politikom Unije, njenim principima i stavovima. Kaže da je dozvoljavanje ruske propagande unutar Srbije u potpunoj suprotnosti sa time.

„Da budem potpuno jasan – Raša tudej nema veze sa ozbiljnim novinarstvom, nema veze sa nezavisnim profesionalnim novinarstvom. To je propagandni kanal koji širi dezinformacije i koji napada same osnove evropskih vrednosti za koje se svi zalažemo i za koje bi, nadam se, većina građana Srbije i javnih institucija trebalo da se zalaže, pogotovo u ovim teškim geopolitičkim vremenima“, kazao je izvestilac EP za N1. 

Kako je naveo, ubeđen je da nije samo u interesu Evropske unije da RT ne radi u Srbiji, već da je to u srpskom nacionalnom interesu, ukoliko je evropa strateški interes Srbije. Ja sam jasno izneo svoje stavove i ponavljaću ih i nastaviću to da radim, zaključio je Bilčik.

Raša tudej u utorak je i zvanično pokrenuo svoju verziju na srpskom jeziku. Podsećamo, u martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini države članice EU unije u jednom od paketa, sankcionisale su i aktivnosti emitovanja onih medija koji promovišu vojnu agresiju Rusije i Ukrajine. U tom talasu suspendovane su i verzije Russia Today-a na nemačkom, engleskom, francuskom i španskom. Sankcije su uvedene ovoj televiziji zbog “dezinformisanja i manipulacije informacijama protiv EU njenih država članica”.

“Sputnik i Russia Today su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti u Rusiji i predstavljaju instrumente od suštinske važnosti u podsticanju i podršci vojnoj agresiji na Ukrajinu, kao i za destabilizaciju susednih zemalja”, navodi se u odluci Evropske unije iz marta ove godine.

Uprkos evropskim sankcijama, ruska televizija započinje rad u Srbiji

 

Povezani članci

Sedma sednica POSP-a u sredu i četvrtak u Beogradu

Katarina Anđelković

Miščević: Srbija ozbiljno čita rezoluciju Evropskog parlamenta

EWB

Dačić: U EU samo krupnim koracima, ne zapaljivim izjavama

EWB