fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Srbija da pređe sa reči o evropskoj posvećenosti na opipljiva dela

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas da bi Srbija reči posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji (EU) trebalo da pretvori u opipljiva dela i da članstvo u Uniji ne treba da bude žrtva političke borbe i nadmetanja u demokratskoj državi, prenosi FoNet.

Bilčik je, u onlajn debati Evropskog pokreta u Srbiji, rekao da je važno štititi novinare i njihov rad kao i slobodu da govore.

“To kažem kao političar, novinari nisu tu da ugode političarima, koji dolaze i odlaze. Novinari treba da imaju snažnu ulogu u društvu, jer su oni jedan od potpornih stubova demokratskog liberalnog društva”, rekao je Bilčik.

Bilčik je izneo svoj zabrinutost zbog kampanje koja se vodi protiv KRIK-a i ponovio da je važno da novinari budu zaštićeni, mediji slobodni, javno servis da ima snage da zastupa javni interes, dodajući da su to ključna pitanja koja su od velike važnosti svima u Evropskoj uniji.

Bilčik je naveo da je tu reč i o kulturološkoj komunikaciji, jer su napadi na novinare opasni.

Kada je reč o međupartijskom dijalogu, on je objasnio da nije cilj da Evropski parlament dolazi i donosi gotove i unapred pripremljene dogovore ili obrasce ko će s kim voditi dijalog.

“Mi želimo da lakšamo dijalog i sada smo na početku važne faze slušanja, koja se sastoji od bilateralnih razmena stavova onih koji sede u Skupštini i političkih snaga koje žele da učestvuju na sledećim izborima i žele da budu deo tog dijaloga”, rekao je Bilčik.

Pažljivo pratim, dodao je on, sve informacije i platforme, važno je da se spremimo za sadržajan dijalog koji će relativno dati brze rezultate.

Bilčik je rekao da su partneri Evropskom parlamentu Skupština Srbije i predsednik Ivica Dačić.

On je istakao da je Vlada Srbije izrazila posvećenost evropskim integracijama, parlament je rastpravljao o izveštaju Evropske komisije, ali važno je da se nastave reforme u vladavini prava, sektoru pravosuđa.

“Cenimo korake u dijalogu Beograda i Prištine i to ostaje strateški prioritet, pomirenje i dobra regionalna saradnja su preduslovi svakog velikog napretka ka članstvu u Uniji”, rekao je Bilčik.

Upitan o reakacijama iz Srbije na usvajanje njegovog izveštaja u Spoljnopolitikom odboru Evropskog parlamenta, Bilčik je ocenio da njegov utisak da su Vlada i parlament posvećeni evropskom putu.

“Mi smo spremni da pomognemo, podržimo tu posvećenost, ali došli smo do tačke kada je važno da svaki veći napredak u pristupanju zavisi od potpune posvećensti procesu reformi, rekao je Bilčik. Reforme koje tražimo su vladavina prava, demokratska promena, kulture i kvaliteta političkog dijaloga u Srbiji i naravno dijalog Beograda i Prištine”, zaključio je Bilčik.

Povezani članci

Zaharijeva: Sad je trenutak, računamo na Srbiju u EU

EWB

[BSF] Blokmans: 2025. godina nije realan datum za proširenje

EWB

Vulin: Srbija će i dalje biti vojno neutralna

EWB