fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Srbija mora da rešava slučajeve korupcije i kriminala

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BRISEL – Moramo se usredsrediti na sistematske promene u oblasti pravde i vladavine prava. Srbija svakako mora krenuti dalje u rešavanju svih slučajeva kriminala i korupcije”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On je tako prokomentarisao zahtev Evropske narodne partije (EPP) da se o određenim članovima Izveštaja o Srbiji na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta glasa “po delovima”.

Kao što je EWB ranije objavio, poslanička grupa EPP predložila je da se glasa u delovima, tako što bi se posebno u slučajevima kod kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući i slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija glasalo odvojeno.

Pročitajte još: Evropska narodna partija traži zasebno glasanje o aferama u Srbiji: Korak ka njihovom izbacivanju?

Jedan od članova za koji je podnet ovaj zahtev je i član 24, u kojem se vlast poziva da reši afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i Savamala.

“To je nešto za šta bismo mi kao političari trebalo da se zalažemo umesto da preusmerimo fokus javne rasprave na određene slučajeve o kojima mi kao poslanici Evropskog parlamenta ne možemo suditi niti ih rešiti. Suština je da se ubedljivo izvršavanje pravde u bilo kom navodnom krivičnom predmetu može odvijati samo sa verodostojnim sistemom pravde i vladavine zakona širom Srbije”, izjavio je Vladimir Bilčik

.

On je istakao da suštinsko sprovođenje pravde u bilo kom navedenom predmetu može se izvršiti samo uz kredibilni pravni sistem i vladavinu prava u celoj Srbiji.

Novinar EWB Aleksandar Ivković u pisanoj izjavi za dnevni list Danas ocenio je da je očigledno došlo do lobiranja SNS-a da se uradi nešto povodom pominjanja afera u Izveštaju Evropskog parlamenta.

” To samo po sebi nije neobično, stranke koje su deo evropskih saveza to često rade kada su u pitanju njihovi interesi. SNS jeste samo pridruženi član EPP-a, ali ovde se ipak radi o Izveštaju o Srbiji, za koji je ona posebno zainteresovana strana. Miroslav Aleksić iz Narodne stranke izneo je pretpostavku da je optužnica „Jovanjica 2“ brzo potvrđena, između ostalog, kako bi to poslužilo kao dovoljan izgovor da EPP glasa za uklanjanje pominjanja afera iz Izveštaja o Srbiji. Do sada nema informacija koje potvrđuju tu tezu, ali pretpostavka zvuči vrlo moguće. Naravno, moj utisak je da to ni približno nije dovoljan argument da se isključe afere Krušik, Jovanjica i Telekom (o kojima će se glasati u celini), jer i dalje ne postoji uverljiva spremnost SNS-a da zaista efikasno i sveobuhvatno istraži sve ove afere, na šta Izveštaj u trenutnoj formi poziva “, istakao je Ivković.

On je dodao da su rezultati današnjeg glasanja su vrlo neizvesni.

“Ne izgleda mi kao da postoji spremnost grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih da odustanu od afera, a one ukupno imaju 315 poslanika, dok EPP ima 175. Tu su grupe ECR i ID, koje zajedno imaju 138 poslanika i koje naginju ka SNS-u, ali me ne bi čudilo da ne budu svi disciplinovani u glasanju. Preostalih 78 poslanika su Levica i nezavisni, među kojima je sada i Fides. Ako zaista dođe do preglasavanja, rezultat može da bude vrlo tesan. Ovo se odnosi na konkretno ovaj deo izveštaja, sam dokument u celini će verovatno biti podržan značajnom većinom, kako je uobičajeno. Postoji još jedan faktor, a to je da mislim da je i EPP svestan da bi ovim potezom izazvao veliko razočarenja uglavnom proevropskih građana u Srbiji, od kojih velika većina očekuje razrešenje pomenutih afera. SNS i EPP su napravili grešku što nisu pokušali da odbiju amandman već u Odboru za spoljne poslove (gde je EPP glasao za), kada je pažnja javnosti bila mnogo manja. Tako da ovo za EPP nije idealna situacija kakav god ishod da bude”,  zaključio je Aleksandar Ivković.

Povezani članci

Odgovor iz EK na pismo evroparlamentaraca o stanju u Srbiji do kraja maja

EWB

Debata o Srbiji u EP: Reforme u oblasti vladavine prava i sankcije Rusiji ključni za dalji napredak na putu ka EU

EWB

Loazo: Sadašnje stanje EU ne omogućava prijem novih članica

EWB