fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku ka EU

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir  Bilčik ocenio je da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evropskim integracijama.

On je na svom Tviteru podsetio da srpska diplomatija traži podršku Evropske unije pred Međuvladinu konferenciju Srbija – EU, koja će se održati 22. juna u Luksemburgu.

“Evropska perspektiva tiče se takođe i spoljne politike, posebno u današnjoj geopolitici”, poručio je izvestilac EP za Srbiju.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, Srbija učestvuje na trilateralnoj vežbi “Slovensko bratstvo 2021” sa Rusijom i Belorusijom ovog meseca u bazi Novorosijke gardijske vazdušno-desantne planinske jedinice na teritoriji Krasnodara, na jugozapadu evropskog dela Rusije.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je „Slovensko bratstvo 2021“ taktička vežba specijalnih jedinica sa bojevim gađanjem, tokom koje će se uvežbavati realizacija kompleksnih borbenih protivterorističkih zadataka u uslovima izvođenja informacionih dejstava.

Srbije je 2020. godine otkazala učešće na ovim rusko-belorusko-srpskim vežbama jer su se održavale u Belorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsedničkih izbora.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o osudi preusmeravanja Rajanerovog (Ryanair) aviona u Minsk i hapšenja novinara Romana Protaševiča.

Međutim, zvaničnici Srbije i Belorusije održavaju dobre odnose, a u Srbiju su u aprilu stigla i četiri aviona MiG-29 iz Belorusije, koji su isporučeni na osnovu ugovora o vojnotehničkoj saradnji.

Povezani članci

Hojt Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno

EWB

[Tour d’Europe] Bugarska je posvećena prijateljskim vezama na Zapadnom Balkanu

EWB

“Sadašnji tempo pregovora nedovoljan za članstvo 2025.”

EWB