fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Za Evropski parlament bitni fer uslovi za predstojeće izbore

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BEOGRAD – Evropskom parlamentu bitno je da u Srbiji budu obezbeđeni fer uslovi na predstojećim izborima, poručio je za N1  Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je nedavno učestvovao u razgovoru sa premijerkom Srbije o uslovima za fer i slobodne parlamentarne izbore.

Na pitanje šta je bio predmet razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, Bilčik je istakao da je Evropski parlament želeo da dobije informacije o situaciji na terenu.

“Nije moguće da budemo na terenu sada, nije bilo moguće da budemo u Beogradu od februara pa smo u Evropskom parlamentu odlučili da imamo sastanke onlajn. U suštini, želeli smo da vidimo kakva je situacija na terenu, da dobijemo informacije o tome kakvi su rezultati dijaloga, ali takođe i da vidimo koliko je Srbija spremna za parlamenterne izbore u ovoj sitauciji kada smo svi u pandemiji”, rekao je Bilčik.

On je najavio da bi u narednim danima trebalo da se održi još sastanaka, između ostalog i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Kako je istakao, Evropskom parlamentu je važno da se vidi koliko je napredovao dijalog i da li su u Srbiji obezbeđeni uslovi za fer i slobodne izbore.

Bilčik je napomenuo da je veliko pitanje na koji način posmatrati izbore u smislu pandemije i nedavnih vanrednih mera koje su sprovedene, jer će izbori u Srbiji biti prvi održani u Evropi nakon proglašavanja pandemije, te će sve oči biti uprte u Srbiju.

On je istakao da je veoma bitno pitanje rad institucija, što je povezano sa uslovima za održavanje izbora.

“Bitno pitanje je dostupnost državnih i svih ostalih medija, što je povezano i sa radom REM-a. Tu su i druge agencije koje treba da prate rad svih tih činilaca kao i ispravnost izbora, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije. Svi ovi činioci su bitna karika kako bismo bili sigurno da su u pitanju slobodni i fer izbori”, rekao je Bilčkik.

On je ponovio da je Parlament jedino mesto na kojem se može praktikovati parlamentarna demokratija i pozvao je sve političke aktere da učestvuju na izborima, jer bojkot nije način promene u Srbiji.

“Dobar politički rad bez obzira na to koliko on nekada može biti težak, to je bila naša poruka i nastavlja da bude naša poruka. Signali koje dobijamo je da se povećava broj političkih učesnika koji su spremni da uzmu učešće u izbornoj trci. Nadamo se da će u narednim danima i nedeljama i oni koji razmišljaju o bojkotu da razmisle o svojoj odluci”, zaključio je Bilčkik.

Povezani članci

Bilčik: Pandemija i izbori uticali na angažovanje Srbije u sprovođenju reformi

EWB

Joksimović: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine

EWB

Dačić i Joksimović sa Mekalisterom

EWB