fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Za fer izbore se mora primeniti sve što je dogovoreno

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BEOGRAD – “Napravljen je značajan korak iskorak u stvaranju boljih uslova za održavanje predstojećih izbora. Ako se sve dogovoreno primeni, biće boljih uslova za fer izbore”, ocenio je danas u intervjuu za N1 izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, komentarišući rezultate poslednjeg međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Bilčik je istakao da je važno da Srbija ima fer i slobodne izbore, kao i da je važno da svako ko je politički relevantan učestvuje na izborima.

On je izrazio nadu da će neki od rezultata biti primenjeni u praksi i dodao da će Evropski parlament nastaviti sa monitoringom.

“Izborna utakmica je pre svega takmičenje u Srbiji, a nas u Evropskoj uniji zanima da to takmičenje bude fer. Dakle, to je ono što ćemo posmatrati i to je naš glavni interes”, rekao je Bilčik, dodajući da je to deo evropskog doprinosa na putu Srbije ka EU.

Bilčik je dodao da će predstavnici EU ostati posvećeni istim ciljevima i u radu sa budućim parlamentom, u kontekstu međupartijskog dijaloga.

Bilčik je izrazio razumevanje za frustracije o kojima se govori u Srbiji, ističući da je jedini način da se unaprede životni uslovi u Srbiji i šansa zemlje da se pridruži Evropskoj uniji da se u potpunosti učestvuje u institucijama parlamentarne demokratije. “To znači puno učešće u radu parlamenta i na izborima za parlament”, rekao je Bilčik.

On je napomenio da je veliki broj članova opozicije prisustvovao parlamentarnom dijalogu, ali da ima i onih koji bojkotuju rad parlamenta i nisu učestvovali. Bilčik je izrazio žaljenje zbog takve odluke i dodao da će mu biti “veoma žao” ukoliko Savez za Srbiju ostane pri odluci da bojkotuje predstojeće izbore. 

Bilčik je istakao da će novi parlament biti glavni sagovornik u Strazburu i Briselu, dodajući da je to njegova poruka svima koji još razmišljaju o bojkotu izbora. On je poručio da je “najbolji način borbe protiv briga i frustracija borba na izborima”, a zatim puno 
učešće u parlamentarnoj strukturi Srbije.

Povezani članci

Krizni štab za suzbijanje COVID-19: Problematična komunikacija i urušavanje poverenja

Sofija Popović

Fabrici predao izveštaj Evropske komisije predsednici Skupštine Srbije

EWB

Klajne-Brokhof: Srbija izabrala gde želi da bude

EWB