fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Zapadni Balkan treba da bude uveren u nastavak proširenja EU

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

BRISEL – “Naši partneri [na Zapadnom Balkanu] moraju biti uvereni u nastavak procesa proširenja i verujem da revidirana metodologija očigledno ide u tom pravcu”, naglasio je predsedavajući Delegacijom Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru i stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik u saopštenju za javnost, nakon što je Evropska komisija danas predstavila predlog nove metodologije proširenja.

Evropska komisija predstavila novu metodologiju proširenja

Bilčik je naglasio važnost činjenice da je na stolu konkretan predlog, nakon što je Evropski savet u oktobru prošle godine odlučio da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. On je takođe ocenio da parlamenti na Zapadnom Balkanu moraju igrati ključnu ulogu u unapređivanju programa reformi EU uz podršku Evropskog parlamenta.

Novi komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i Vladimir Bilčik posetiće Srbiju i Crnu Goru 6. i 7. februara kako bi sa zvaničnicima ovih zemalja razgovarali o perspektivama evropske reforme.

Povezani članci

Varhelji: Srbija i Crna Gora bi trebalo da izaberu novu metodologiju proširenja

EWB

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

EWB

Šta tačno piše u Strategiji proširenja EU?

EWB