fbpx
European Western Balkans
Region

Bilt: EU da ubrza integracije Balkana i da odgovori na rizike

Karl Bilt; Foto: Wikimedia Commons / Stephan Röhl

SARAJEVO – Bivši švedski premijer i nekadašnji šef diplomatije te zemlje Karl Bilt ocenio je da bi Evropska unija morala da ubrza proces evropskih integracija za zemlje Balkana i da jasno pokaže da ima volju da odgovori na rizike koji postoje u regionu.

Bilt koji je sada kopredsedavajuci nevladine organizacije Evropski savet za spoljne odnose (ECFR), je u autorskom tekstu, koji su objavile Nezavisne.com, kazao da je bio u pravu kada je tvrdio da se ratovi, poput onih iz devedesetih neće vratiti, jer su uslovi daleko drugačiji, ali i da “usijane glave pojedinaca mogu zapaliti požar, koji se teško može obuzdati”.

On smatra da bi ta varnica ponovo mogla da se zapali, zbog čega bi Evropa trebalo “da potvrdi svoju moć obuzdavanja, dok će istovremeno ubrzati proces evropskih integracija”.

“Kako bi se odgovorilo na rizike na Balkanu, EU mora jasno pokazati da imaju i volju i sredstva da deluju, recimo, razmeštajući EU borbene grupe (Battle Groups) po regionu gde bi vršili vojne vežbe. Ovo bi svakako poslalo snažnu poruku da vojne snage više nisu ‘papirni tigrovi’ te da je EU sposobna i za nešto drugo, osim da ostane na rečima”, ocenio je Bilt.

On je rekao da je dalje proširenje EU imperativ, jer kako su Slovenija i Hrvatska ušle u EU, “uvođenje ostatka zemalja u članstvo je nešto za šta će svakako trebati vremena” i dodao da su reforme neophodne kako bi zemlje postale spremne za članstvo u EU i da treba da budu ubrzane.

“Primera radi, mogli bismo načiniti nešto slično ‘EU Istočnom partnerstvu’ i stvoriti balkansko partnerstvo, s tim da će članstvo uvek biti tu, na stolu. Istovremeno, EU treba da poveća svoj politički angažman u regionu. Može početi posredovanjem manjih pograničnih sporova, kako ne bi dozvolili da se otmu kontroli. Evropski lideri imaju očigledan izbor na Balkanu – ili rešiti problem ili čekati da se problem razračuna s njima”, napisao je Bilt.

Bilt je ocenio da su se evropski lideri iznenada, probudili u jednoj novoj realnosti na Balkanu, o čemu govori podatak da je na nedavnom samitu naglašena potreba za povećanim angažmanom EU, kako bi se održala stabilnost, ali i odbila ruska nastojanja za uticajem u regionu.

“Međutim, geopolitička situacija balkanskih zemalja ne bi trebalo da bude iznenađenje za bilo koga. Jer, na kraju krajeva, sve postotomanske frakture – od Bihaća u Bosni pa do Basre u Iraku, iznova i iznova su izvor regionalnih, ali i globalnih nestabilnosti još od sloma starih carstava pre više od jednog veka”, zaključio je Bilt.

Povezani članci

BiH: Proglasićemo suverenitet na delu Jadrana, Hrvatska: Izgradnja mosta se nastavlja

EWB

WSJ: Sledeća evropska kriza – Balkan

EWB

Plenković: Obećanja kandadatima se moraju ispuniti

EWB