fbpx
European Western Balkans
Region

Bilt: Proširenje EU imperativ

Karl Bilt; Foto: Wikimedia Commons / Stephan Röhl

SARAJEVO – Dalje proširenje Evropske unije je imperativ, a jedini put napred za Zapadni Balkan je ubrzanje evropske integracije, rekao je bivši švedski premijer Karl Bilt u razgovoru sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goranom Svilanovićem u Sarajevu koji je izrazio optimizam u pogledu predstojećeg samita Zapadnog Balkana u Trstu.

“Za obezbeđivanje članstva će trebati vremena s obzirom da to nije lak put. Međutim, potrebne su snažne ekonomske reforme kako bi ove zemlje bile kvalificirane za članstvo a regionalna saradnja je snažan alat da se regionu da neophodan podsticaj,” ukazao je Bilt.

„Od lidera na Balkanu očekujem da naredne sedmice u Trstu usaglase određene konkretne korake kako bi se obezbedila stabilnost u regionu te ubrzale reforme u njihovim zemljama što će ih približiti Evropskoj uniji”, istakao je Bilt koji je i kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR).

Svilanović je u Sarajevu razgovarao sa Biltom i predsednikom Međunarodnog instituta za strateške studije i predsednikom osnivačkog saveta Centra za sigurnosnu politiku iz Ženeve Fransoa Heizburgom i specijalnim savetnikom u Evropskoj komisiji Robertom Kuperom.

Svilanović je izrazio optimizam u pogledu predstojećeg samita Zapadnog Balkana u Trstu i izrazio nadu da će se postići dogovor o akcionom planu kojeg je pripremilo Savet za regionalnu saradnju zajedno sa vladama iz regiona, čime će započeti novo poglavlje u napretku regiona ka ekonomskom i društvenom prosperitetu i pristupanju Evropskoj uniji.

„Akcionim planom su predviđeni projekti koji vode ka boljem i bržem napretku regiona u trgovini, povezanosti, konkurentnosti, digitalnoj agendi, itd. Plan je katalizator procesa evropske integracije, ali nije zamena za postojeći okvir i mi želimo da vidimo da naše ekonomije iskoriste ovu mogućnost i provedu promene na korist svojih građana“, rekao je Svilanović.

Heizburg je ocenio da region daje znake ozbiljne nestabilnosti i da lideri na Balkanu, ali i Evropska unija moraju brzo delovati i iskoristiti trenutak da se region zadrži na evropskom putu.

Osvrnuvši se na nastojanja regiona da se pridruži EU, Kuper je istakao vladavinu prava kao ključni stub koja se mora unaprediti u zemljama koje teže EU, s obzirom da je Unija zajednica prava i ne može prihvatiti nove članove ukoliko njihov pravosudni sistem ne zadovoljava visoke standarde, odnosno deluje na kompetentan način i predstavlja pouzdanog partnera, saopšteno je iz RCC.

Kako se navodi, Evropsko veće za spoljne poslove je nagrađivana međunarodna ekspertska organizacija čiji je cilj da sprovodi najsavremenija, nezavisna istraživanja, kao i da da donosiocima politika, aktivistima i intelektualcima obezbedi sigurno mesto susreta za razmenu ideja, i da promoviše raspravu o ulozi Evrope u svetu.

Centar za sigurnosnu politiku iz Ženeve (GCSP) je izvršni obrazovni centar koji radi na omogućavanju saradnje u funkciji podrške miru, sigurnosti i međunarodnoj saradnji.

Povezani članci

Mogerini: Širenje EU na jugoistočnu Evropu posebno važno

EWB

Han: Konsenzus o evrointegracijama i saradnja sa opozicijom

EWB

Apostolova pozvala sve na Kosovu da se uzdrže od pritisaka

EWB