fbpx
European Western Balkans
Društvo

BIRODI traži od RIK-a da usaglasi nedovoljno precizne odredbe Pravila o radu biračkih odbora sa izbornim zakonima

BEOGRAD – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je u ponedeljak da je Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) podneo Inicijativu za usaglašavanje Pravila o radu biračkih odbora sa zakonima o izborima narodnih poslanika i o lokalnim izborima, prenosi Danas. „Tražimo da u novim Pravilima ne budu pojedine odredbe koje su važile za prethodne izbore, a koje nisu potpuno u skladu sa zakonima o izborima i koje daju pravo članovima biračkih odbora da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom i/ili sadrži crteže, parole, poruke, komentare ili su ostale liste precrtane“, navodi se u saopštenju.

Iz BIRODI-ja su ocenili da se u slučaju da takve odredbe ostanu u Pravilima za predstojeće izbore, otvaraju mogućnosti za zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu što kako se navodi, može dovesti do prekrajanja stvarne izborne volje građana Srbije.

„Glasači imaju pravo da crtaju, precrtavaju izborne liste ili pišu parole na glasačkom listiću, ali birački odbor mora ovakav listić da proglasi nevažećim. Iako zakon sadrži nedovoljno preciznu odredbu ‘nedvosmisleno može utvrditi’, a Pravila odredbe ‘sa sigurnošću može utvrditi’ i ‘može pouzdano utvrditi’, birački odbor ne sme da tumači za koga je birač hteo da glasa i da na svakom izbornom mestu po svojoj slobodnoj proceni dodeli glas određenoj izbornoj listi, jer takav način rada otvara mogućnosti za zloupotrebe“, stoji u saopštenju.

Povezani članci

Evropa posle izbora i izgledi za “Evropu u više brzina” u oblasti bezbednosti i odbrane – koji su sledeći koraci?

EWB

Evropske organizacije za zaštitu uzbunjivača pratiće proces Aleksandra Obradovića

EWB

Krovna organizacija mladih Srbije: Raste evroskepticizam među mladima

EWB