fbpx
European Western Balkans
Politika

“Bitno da sve strane učestvuju u radu na revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23”

Sastanak ministarke pravde Nele Kuburović sa ambasadorom Fabricijem; Foto: Ministarstvo pravde Srbije

BEOGRAD – Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović danas je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem razgovarala o aktivnostima koje je sprovelo Ministarstvo pravde kako bi ispunilo mere definisane u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23.

Kuburović je ukazala da je otvorena javna rasprava za Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji je usaglašen sa preporukama GREKO eksperta, a čijim će usvajanjem Srbija u potpunosti ispuniti jednu od preporuka ovog tela.

Kao najveći izazov trenutno, ministarka je navela rad na revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Naglasila je da revidiranje nije zahtev koji je pred Srbiju postavila Evropska komisija, već realna potreba da se rokovi koji ovaj plan predviđa usaglase sa novim okolnostima i da je sa Komisijom još prošle godine definisan samo način izveštavanja o budućim izmenama.

Ministarka je ukazala da je u toku dostavljanje komentara na prvi radni tekst revidiranog Akcionog plana od strane stručne javnosti i civilnog društva, nakon čega će se tekst sa tim komentarima proslediti Evropskoj komisiji na mišljenje.

Ambasador Fabrici je pozdravio produženje roka za dostavu komentara i ukazao da je bitno da sve strane budu pozvane da učestvuju.

Fabrici i Kuburović su razgovarali i o procesu usvajanja ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, čiji je radni tekst, koji je izradilo Ministarstvo pravde, dobio pozitivnu ocenu Venecijanske komisije. Ministarka je izrazila uverenje da će se tokom redovnog prolećnog zasedanja na dnevnom redu Narodne skupštine naći i inicijativa Vlade za izmenu Ustava, i ukoliko narodni poslanici dvotrećinskom većinom usvoje tu inicijativu, skupštinski Odbor za ustavna pitanja će pokrenuti javnu diskusiju povodom finalnog teksta amandmana.

Povezani članci

Evropska komisija očekuje angažman u oblasti vladavine prava

EWB

Holandski ambasador: Prvo napredak u vladavini prava, zatim evrointegracije

EWB

Han za DW: U Sofiji šest novih inicijativa za Zapadni Balkan

EWB