fbpx
European Western Balkans
Politika

Bjenkovska: Nismo protiv Kineza već za poštovanje pravila

Elžbijeta Bjenkovska; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Srbije zbog sumnje da bi se čelik mogao prodavati po nižoj ceni jer je Železaru Smederevo kupila kineska kompanija Hestil.

Tim povodom, Elžbijeta Bjenkovska, evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, rekla je u intervjuu dnevnom listu Politika da Evropska unija ne želi da se meša u to ko je kupio srpsku železaru. Međutim, ono što Evropsku uniju interesuje jeste sam proces preuzimanja, koji treba da bude transparentan i u skladu sa evropskom regulativom, s obzirom na to da je Srbija zemlja na evropskom putu, rekla je Bjenkovska.

Evropska komesarka dodala je da je razlog njenog dolaska u Srbiju potpisivanje sporazuma kojim EU želi da podrži mala i srednja preduzeća u novčanom iznosu od 200 miliona evra, u okviru COSME programa. Ona objašnjava da je malom i srednjem biznisu u Srbiji neophodna finansijska pomoć, s obzirom na to da nemaju prisup izvorima finansiranja. Pored toga, glavni problemi sa kojima se mala i srednja preduzeća suočavaju jesu birokratija i pristup tržištu.

Bjenkovska je za Politiku govorila i o prednostima srpskog tržišta u odnosu na region. Istakla da je u Srbiji radna snaga jeftina i da je to glavna karakteristika našeg tržišta. Međutim, komesarka je upozorila da to može biti veoma opasno jer u slučaju potenciranja jeftine radne snage mladi stručni kadrovi sve više odlaze iz zemlje. Ona je preporučila da se više obraća pažnja na obuku kadrova, kako bi bili što kvalitetniji.

Povezani članci

Izabrana nova Vlada Srbije

EWB

Varhelji u Beogradu: Sprovoditi reforme paralelno sa investicionim planom

EWB

Šta su ključni nalazi izveštaja Evropske komisije o Srbiji?

EWB